Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škody po požáru sila s pilinami na Semilsku odhadli hasiči na pět milionů

, aktualizováno 29. června 2022, 12:10

Škody po požáru sila s pilinami v průmyslovém objektu v obci Horka u Staré Paky na Semilsku odhadli hasiči předběžně na pět milionů korun. Příčinou požáru byla mechanická jiskra způsobená vniknutím cizího tělesa do vzduchotechniky, píše se na stránkách Hasičského záchranného sboru ČR. Likvidaci požáru zatím hasiči neukončili, dohledávají případná skrytá ohniska, řekl mluvčí libereckých hasičů Jakub Sucharda.

„Mají tam připraveno dopravní vedení pro vodu a hadice pro případ, že by ještě objevili nějaké skryté ohnisko. Dokud všeo nebude úplně vyřešené, je výše škod jen odhad," doplnil Sucharda. Výše škod tak podle něj ještě nemusí být konečná, tu bude možné stanovit až poté, co hasiči zásah ukončí.

Požár v Horkách u Staré Paky byl na operační středisko hasičů ohlášen v úterý krátce po 16:00, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místo vyjelo pět jednotek. Zasahující hasiči si požár rozdělili na dva úseky, hasit museli i ohniska v přilehlých technologiích a odvětrávat pomocí přetlakové ventilace zakouřené prostory hal. „Při provádění dohašovacích prací je materiál vyvážen na volné prostranství, kde probíhá jeho kontrola a hašení nalezených ohnisek," dodal mluvčí hasičů.

Hasiči v Libereckém kraji už v minulosti k podobným požárům vyjížděli. V červnu 2009 hořel zásobník s pilinami v areálu pily v Turnově, příčinou byla tehdy technická závada v zásobníku, po požáru zůstaly škody za 750 tisíc korun. O rok později také v červnu hořela pila v Srní na Českolipsku, požár zásobníku s pilinami se rozšířil i do výrobní haly, zasáhl střešní konstrukci a napáchal škody za pět milionů korun. Podle Suchardy mohou požárům nahrávat i vysoké teploty, jaké v posledních dnech panovaly, požáry vznikají mnohem snadněji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, požár, Semilsko, piliny, okres Semily, Horka u Staré Paky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škody po požáru sila s pilinami na Semilsku odhadli hasiči na pět milionů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.