Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Kde se budete v kraji bát? V Liberci obchází zlý duch, na Ještědu straší

V Libereckém kraji se nachází mnoho tajemných a záhadných míst, ze kterých vám může naskakovat husí kůže. Centrem Liberce například obchází duch bývalého městského hejtmana a straší také na Ještědu. V našem regionu ale najdete také bránu do pekel nebo pověst o pokladu.

Pokud v nočních hodinách narazíte v centru Liberce v blízkosti kostela Nalezení svatého Kříže na černého psa, možná to bude právě ten, v jehož podobě obchází městem zlý duch Christiana Platze z Ehrentalu. Christian Platz se původně narodil do rodiny pláteníka. Během svého života to ale dotáhl až na panského hejtmana. Traduje se, že byl ale velmi krutý a poddané tvrdě trestal.

Údajně se měl dokonce upsat ďáblu. Právě v místě dnešního kostela Nalezení svatého Kříže měl být Platz pochován. Zlý duch ale nepobývá jen v centru. „Na Ještědu řeže za temných nocí skály,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Další strašidlo údajně sídlí na vrcholu Ještědu, kde se o svůj domov navíc dělí se skřítky. „Od Jeschkengeista neboli Ještědského ducha toho moc dobrého čekat nelze, je považován spíše za démonské stvoření,“ komentoval Mikulička.

Na Trosky za pokladem, na Housku do pekla

I vrchol Muchov nedaleko Černé Studnice je domovem bájné postavy. Údajně zde přebývá ochránce Jizerských hor Muhu. Nikdy si ale nemůžete být jisti, zda jste se s ním setkali. Podle pověsti totiž může měnit podobu. „Lze jej poznat toliko podle vůně jehličí, která se za ním line kamkoliv, kudy projde,“ řekl mluvčí.

Věční hledači pokladů se určitě budou chtít vydat na Trosky. Pod zříceninou se údajně nacházejí doposud neprozkoumané chodby, do kterých se dá dostat skrz jeskyni. Ta by se měla nacházet zhruba půl kilometru od vrcholu. Právě zde má být ukrytý poklad místních loupežníků.

Koho naopak lákají čerti a peklo, ten jistě zamíří na Housku. „Podle pověsti je hrad postaven nad skálou s propastí, které vede až do samotného pekla. Právě nad touto roklinou nechali zdejší pánové postavit hradní kapli s jedinečnou gotickou výmalbou,“ dodal mluvčí.

Pokud se rádi bojíte, ale pověsti a přízraky vám nestačí, zkuste se vydat objevovat jizerskohorské pomníčky. Možná by vás ani nenapadlo, kolik míst v našich horách je spojeno s úmrtím, ať už kvůli nešťastné náhodě nebo vraždě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Liberec, strašidlo, tajemství, turistika, cestování, Ještěd, Liberecký kraj, Svatý Kříž, Trosky, Houska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duch hejtmana obchází trabanta...

Středa, 6. října 2021, 00:10Odpovědět

Kde se budete v kraji bát? V Liberci obchází duch psa, na Ještědu straší  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.