Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za 30 let letěl vrtulník záchranné služby v Liberci k více než patnácti tisícům zásahů

Letecká záchranná služba v Liberci bude v sobotu akcí pro veřejnost slavit 30 let od svého vzniku. Za tu dobu startoval vrtulník z libereckého letiště k více než 15 000 případů. Ročně jde o 550 až 600 zásahů, častokrát v obtížně přístupném místě. Každý člen posádky vrtulníku je vycvičený k zásahům v nepřístupném terénu.

„Zásahy provádíme společně s leteckými záchranáři horské služby 365 dní v roce. Průměrně máme za rok asi 25 zásahů, kdy musíme k pacientovi slaňovat z vrtulníku, transportovat ho v podvěsu nebo obojí dohromady. Jde o zásahy u lezců na skalách, u turistů a cykloturistů v lesích a u dřevorubců," řekl vedoucí letecký záchranář v Liberci Miloš Odstrčil.

Základna na libereckém letišti vznikla před 30 lety jako 18. v tehdejším Československu, i proto je označení jejího vrtulníku Kryštof 18.

Liberecký kraj je velmi členitý a vrtulník dokáže být na některých místech výrazně rychleji než sanitka. „Jako příklad slouží obec Křižany za Ještědským hřebenem. Vozidlo tam bude z výjezdové základny na letišti za cca 20 až 25 minut v závislosti na ročním období. Vrtulník startuje za dvě minuty a tři minuty letí do Křižan," uvedl vedoucí letecký záchranář.

Záchranáři občas zažívají i kuriózní situace

„Třeba když vrtulník přistál na louce vedle silnice poblíž dopravní nehody a až před transportem pacienta do vrtulníku jsme zjistili, že louka byla pastvina a vrtulník obestoupily zvědavé krávy," řekl Odstrčil. Nezvyklý byl podle něj i zásah, kdy dostali hlášení o pádu člověka ze střechy. „Čekali jsme ho někde na zemi a on byl v druhém patře rozestavěné budovy průmyslového areálu. Jak ho s poraněním páteře dostat z rozestavěné stavby bez schodů na zem? Vrtulník ho z terasy odnesl i s lékařem na krátkém lanovém podvěsu na zem a hned poté na libereckou traumatologii," popsal.

VÍKEND PODLE DRBNY: Loučení s létem, Dny evropského dědictví a letečtí záchranáři

Tento víkend bude o zábavu postaráno. Milovníci hudby si mohou vybrat hned z několika koncertů oblíbených kapel. Den dětí se koná ve Vesci i na libereckém letišti, kde svou práci předvedou mimo jiné krajští letečtí záchranáři. A kdo by chtěl...

Záchranáři s vrtulníkem pomáhali také třeba během povodní v roce 2010, kdy ze zatopených domů evakuovali na lanovém podvěsu 22 lidí a jednoho psa. Dobře skončil i případ jednoho muže, který po pádu stromu utrpěl těžké poranění hlavy. Záchranáře na letišti navštívil o několik měsíců později. „Pacient nám přišel poděkovat přímo na základnu, donesl dort a kdybychom nevěděli jakou událostí si před tím prošel, tak bychom ani nevěděli, že byl jen krůček od smrti," dodal Odstrčil.

Letecká záchranná služba v Liberci využívá 11 lékařů a osm záchranářů, tři piloty a dva mechaniky firmy DSA, navíc spolupracuje s 11 leteckými záchranáři horské služby. Svoji činnost představí zájemcům v sobotu od 10:00 do 15:00. V programu jsou přelety vrtulníků i ukázky techniky a práce leteckých záchranářů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB ZZS LK

Štítky ČR, zdraví, letectví, záchranná, Liberecký, Liberec, letiště, Československo, Liberecký kraj, Křižany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za 30 let letěl vrtulník záchranné služby v Liberci k více než patnácti tisícům zásahů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.