Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Liberci dokončili poslední ze tří bytových projektů v areálu Montážních závodů

V Liberci dokončili poslední ze tří bytových projektů v areálu bývalých Montážních závodů v centru. Na místě průmyslového podniku se postavilo téměř 300 nových bytů, a to jak družstevních, tak do vlastnictví. Nyní dokončená Rezidence RoSa nabízí 98 nájemních bytů s kompletními službami pro seniory.

„První obyvatelé se začali stěhovat v srpnu, teď je obsazena více než polovina bytů," řekla zakladatelka projektu Anna Ježková. Zájemci mohou volit byty od garsonek po prostorné byty 3+kk, nájemné začíná na 16 500 korunách měsíčně. „Zájem o byty je velký, evidujeme deset až 12 kontaktů týdně. Překvapivě tady v Liberci je zatím větší zájem o větší byty, ty největší byly obsazené jako první. Oproti Praze se nám sem stěhují mladší senioři a manželské páry," doplnila Ježková. Nájemné zahrnuje podle ní základní služby, energie, připojení k internetu, odpady, ale v ceně jsou také třeba pohotovostní asistenti.

Byty jsou uzpůsobeny potřebám seniorů

Byty, které si mohou obyvatelé zařídit vlastním nábytkem, jsou postavené tak, aby seniorům plně vyhovovaly. Jsou bezbariérové, mají dostatečně široké dveře, aby jimi projel i vozík, v koupelnách jsou neklouzavé dlažby a sprchové kouty, například i kliky na oknech jsou v takové výšce, aby na ně senioři bez problémů dosáhli. „Součástí je například i vývod na pračku v kuchyni i v koupelně, protože pro většinu seniorů je důležité, že si mohou sami vyprat," dodala Ježková.

RoSa se může pochlubit i ekologickým provozem - vytápění i teplou vodu zajišťuje tepelné čerpadlo, které získává teplo ze zemních vrtů. I díky tomu zatím nemusel provozovatel zvyšovat ceny služeb. „Ceny držíme tak, jak jsme je připravili, snažíme se vyjednávat s našimi dodavateli, abychom je nemuseli měnit příští rok o inflaci, abychom je udrželi," řekla Ježková. Pokud si někdo ze zájemců bydlení v RoSe rozmyslel, nebylo to podle ní kvůli ceně, ale většinou kvůli zhoršení zdravotního stavu. Nepřetržitou zdravotní péči nejsou v RoSe seniorům schopni zajistit.

V rezidenci jsou také služby jako kadeřnictví, kompletní zdravotní péče včetně zubaře, praktického lékaře nebo fyzioterapeuta. Zdejší Centrum RoSa nabízí i pro seniory zvenčí kurzy trénování paměti, zdravotní cvičení, nordic walkingové procházky s instruktorkou, ale také možnost hrát divadlo, účastnit se koncertů, přednášek a výstav a jiných společenských akcí. „Komplex je hotový, ještě nám zbývá dokončit restauraci. Doufáme, že otevřeme před Vánoci a budeme tam mít vánoční večírek," dodala Ježková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RoSa

Štítky ČR, byty, stavby, sociální, senioři, Liberec, projekt, Praha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci dokončili poslední ze tří bytových projektů v areálu Montážních závodů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.