Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V lesích na Liberecku a v okolí zasadí 70 tisíc stromků, hlavně chybějící druhy. Zapojují se dobrovolníci

Lesy nejen na Liberecku letos obohatí sedmdesát tisíc nových stromů. Jedná se především o druhy, které v lesích chybí, tedy buky, duby či jedle. Přispěje to větší rozmanitosti lesů, do jejich sázení se zapojí také dobrovolníci z firem, které finančně přispívají prostřednictvím Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody nebo orientační běžci.

„Místní lesy tak budou díky tomu druhově, věkově i geneticky rozmanitější. To je nesmírně důležité pro jejich dlouhodobou, zdravou a perspektivní budoucnost,“ uvedl v tiskové zprávě Ondřej Petrovský, ředitel nadace. 

O lesy se stará odborný lesní hospodář Jan Duda, který také projekt již sedm let zaštiťuje. Hospodaří v nich nepasečným způsobem a snaží se vnést do porostů více listnatých stromů. Od té doby bylo vysázeno již více než čtvrt milionu stromků. Letos se sázením pomohou dobrovolníci z firem, které nadaci podporují. „Zatím se zapojily týmy ze Škody Auto, Komerční banky a chystají se vyrazit i pracovníci VGP nebo tým orientačních běžců. Již od našeho vzniku podporujeme druhově rozmanité lesní porosty, které jsou nezbytné pro dlouhodobě stabilnější, přirozenější a zdravější lesy, které zároveň zvyšují retenci vody v krajině,“ vysvětlil ředitel nadace.

Orientační běžci budou sázet v Rychnově u Jablonce

Po dlouhých letech pěstování monokulturních lesů je potřeba navrátit rozmanitost lesním porostům a zacházet s nimi šetrněji. „Zvyšování biodiverzity patří v posledních letech společně s nápravou přirozeného vodního režimu k našim prioritám, na které soustředíme většinu prostředků i energie,“ řekl Petrovský. Po výsadbě však stále zůstává kolem stromků spousta práce – od opravování poškozené oplocenky, ožínání sazenic až po ochranu stromků před zvěří. 

Jednu takovou akci mají za sebou dobrovolníci, kteří v oblasti Rychnova u Jablonce nad Nisou sázeli mladé buky a modříny. „Po ránu dorazil šikovný tým nadšených brigádníků. Podařilo se jim za pár hodin vysázet do země více něž 200 stromků. Práce jim šla skvěle a nadšení jim nechybělo i když je to činnost značně fyzicky náročná,“ uvedl Petrovský.

Po ukázce a vysvětlení, jak mají stromy správně sázet, jim šla práce od ruky a před polednem měli hotovo. Následovala exkurze v tamních lesích, kde si prohlédli vedle míst, kde řádil kůrovec i obnovené lesní porosty. „Zde o to více vynikla prospěšnost jejich práce, neboť dokázali osázet další kus lesa. Krom vlastní práce Škoda Auto podporuje výsadby i finančně a to již od samého počátku běhu projektu. Poděkování je tedy z naší strany dvojnásobné a věřím, že podobných společností se smyslem k odpovědnosti vůči životnímu prostředí se najde co nejvíce,“ uzavřel ředitel nadace.

V pátek 21. října se do výsadby zapojí dobrovolníci z Českého svazu orientačních sportů, bude probíhat v lesích v Rychnově u Jablonce nad Nisou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Trsek

Štítky Liberecký kraj, lesy, biodiverzita, dobrovolníci, nadace ivana dejmala, les, nadace, Ivan Dejmal, ŠKODA AUTO a.s., Rychnov u Jablonce nad Nisou, Komerční banka, Jan Duda, Český svaz orientačních sportů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lesích na Liberecku a v okolí zasadí 70 tisíc stromků, hlavně chybějící druhy. Zapojují se dobrovolníci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.