Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrady a zámky v Libereckém kraji lákaly víc než loni, ale méně než před covidem

Osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji letos v hlavní sezoně do konce října navštívilo 354 031 lidí. To je o 15 procent víc než loni, ale o pětinu méně než v roce 2019 před pandemií koronaviru. Vyplývá to ze statistik, které poskytla mluvčí Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

„Návštěvnost libereckých objektů mne velmi těší, neboť počty celkově překonaly takzvané covidové roky, tedy rok 2021 a 2020. Bohužel nedosahujeme dat z let předešlých," uvedl v tiskové zprávě ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Připomněl, že ne pro všechny památky letošní sezona s koncem října skončila. Zámky Sychrov a Zákupy jsou otevřené celoročně, na příhraničním hradě Grabštejn u Hrádku nad Nisou budou adventní prohlídky a na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí vánoční koncert.

Hodně turistů mířilo opět na Trosky

V hlavní části sezony i letos v kraji ze státních památek nejvíce lákala zřícenina hradu Trosky v Českém ráji. Zájem o zdejší věže Baba a Panna byl ale nižší než obvykle. Na Trosky letos vystoupalo skoro 86 000 lidí, v předchozích sezonách bývalo návštěvníků kolem 100 000. Kastelánka Trosek Pavlína Suchomelová uvedla, že se na propadu návštěvnosti zřejmě projevil nárůst vstupného. Vliv mělo asi také uzavření ochozu na věži Baba od srpna kvůli špatnému technickému stavu a nejspíš se paradoxně projevilo také zrušení proticovidových opatření. „My jsme za covidových let měli velkou návštěvnost i díky tomu, že se lidem moc nechtělo do interiérových objektů," dodala kastelánka.

Velké oblibě se těší i sychrovský zámek

Z první pozice může Trosky do konce roku sesadit celoročně otevřený zámek Sychrov nedaleko Turnova, který měl do konce října přes 77 000 návštěvníků. Spolu s klasickými prohlídkami bude v závěru roku lákat i na další akce. „V polovině listopadu se v zámeckých komnatách odehrají prohlídky na motivy známé pohádky Princezna Lada, poslední listopadový víkend bude patřit tradičním vánočním trhům a také zámeckým prohlídkám s čerticí, které jsou určeny nejmenším návštěvníkům," uvedla Bidlasová.

Velmi úspěšný rok má za sebou hrad a zámek Frýdlant na Liberecku, pro který už sezona skončila. Letos měl skoro 56 000 návštěvníků, což je nejvíc minimálně od roku 2010. Za vyšším zájmem jsou podle Bidlasové změny v prohlídkových okruzích a rozdělení původní hlavní trasy na hradní a zámeckou. „Došlo i k částečným reinstalacím těchto tras, byla vytvořena nová trasa se zaměřením na zbraně, nově pojata byla také dětská prohlídka. Návštěvníci uvítali možnost volného vstupu do nádvoří, kde byla vybudována provizorní kavárna, nový vzhled dostala pokladna a také sociální zařízení v nádvoří," dodala Bidlasová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Frýdlant

Štítky ČR, památky, Liberecký, 2022, zámek, hrad, Liberecký kraj, Sychrov, pandemie covidu-19, Trosky, Baba (Lišovský práh), Zákupy, Grabštejn, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky v Libereckém kraji lákaly víc než loni, ale méně než před covidem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.