Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči z Liberce a Jablonce mají nové vozy. Novinkou ve výbavě je nízkofrekvenční siréna

Profesionální hasiči z Liberce a Jablonce nad Nisou se radují z nových cisteren, které na tyto dvě základny Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přibyly v uplynulých dnech. Mezi novinkami ve výbavě stojí za zmínku nízkofrekvenční siréna.

„Nové cisterny budou využívány u všech typů zásahů. Zajímavé je, že jsou to první dvě vozidla HZS LK, u kterých se objevuje tzv. rumbler. Jedná se o pulzní nízkofrekvenční sirénu, která vytváří pocit vibrací a v hustém provozu tak podstatně zvyšuje šanci, že si projíždějícího vozidla všimnou ostatní řidiči a umožní mu rychlý průjezd,“ uvedla v tiskové zprávě Jaroslava Benešová, mluvčí HZS LK.

Pořizovací částka za obě cisterny činila 15 095 978 korun. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje je získal primárně díky Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. 

Ve čtyřdveřové kabině je místo pro šest osob. Oba vozy jsou vybaveny kamerovým systémem zahrnujícím přední, zadní a vnitřní kamery se záznamovým rekordérem. „Kamerový systém se využívá, aby bylo možné zpětně sledovat bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětlil technik strojní služby Michal Pavel.

Zima pro cisternové automobilové stříkačky nepředstavuje žádný problém, a to díky podmetacím řetězům. Ty umožňují provoz v těžkém terénu během zimního období. „Vozidla HZS LK nevyužívají klasické sněhové řetězy, které se nasazují na pneumatiky,“ řekl Pavel. „Tyto podmetací řetězy jsou součástí vozu, strojník je může zapnout během jízdy. Řetězy pak podmetají pod koly a efekt je stejný, jako kdyby na pneumatikách byly nasazeny sněhové řetězy,“ dodal.

Chytré technologické zařízení CAN-bus zase umožňuje řídit nástavbu vozidla. „Velitel zásahu nebo strojník je díky systému výborně informován o vozidle – např. o stavu vody v nádržích, servisních kapalin. Dálkově může přes tablet ovládat některé technické funkce vozidla; použití je možné jak při zásahové činnosti, tak při údržbě vozu,“ sdělil Pavel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Plíva | HZS LK

Štítky Liberec, Jablonec, hasiči, nové vozy, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Liberce a Jablonce mají nové vozy. Novinkou ve výbavě je nízkofrekvenční siréna  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.