Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nákaza africkým morem prasat na Liberecku se u dalších zvířat nepotvrdila

Nákaza africkým morem prasat se na Liberecku u dalších dvou zvířat nepotvrdila. Africký mor se tak zatím potvrdil jen u jednoho uhynulého selete, veterináři ale poslali do laboratoře další vzorky. Kvůli výskytu choroby platí opatření pro více než 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat nebo je omezen pohyb lidí v přírodě.

Včera (v pátek) jsme posílali další vzorky do vyšetřovacího ústavu, takže předpokládám, že buď k večeru nebo v neděli budeme mít další výsledky," řekl ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Podle něj nelze odhadnout, jak dlouho budou nastavená opatření platit. „Bude záležet na tom, jestli se budou nacházet další pozitivní kusy," uzavřel ředitel.

Kvůli africkému moru prasat na Liberecku je zakázán lov divočáků i omezen pohyb lidí

Veterináři v pátek vydali kvůli výskytu afrického moru prasat u uhynulého divočáka mimořádné opatření. Platí pro více než 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Potvrdil to ředitel Státní veterinární správy (SVS) pro...

Ve Frýdlantském výběžku se nákaza potvrdila zatím u jednoho uhynulého zvířete. Sele bylo nalezeno nedaleko Jindřichovic pod Smrkem v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje. Jde o první výskyt afrického moru prasat v Česku téměř po pěti letech. Nákaza není přenosná na člověka ani jiná zvířata. Veterináři dnes čekali na výsledků rozborů vyšetření u prasat, z nichž jedno střelil myslivec a druhé srazil automobil.

Území, na které se opatření vztahují, sahá po celém obvodu státní hranice ve Frýdlantském výběžku a dál směrem k městu Raspenava. Na jednu stranu od Raspenavy je toto území ohraničeno Dětřichovem, na druhou stranu Hejnicemi. Cílem opatření je podle Státní veterinární správy minimalizovat šíření nákazy u divokých prasat a zabránit zavlečení afrického moru do chovu domácích prasat. V pondělí se sejde Ústřední nákazová komise.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největší ohnisko v ČR bylo za poslední léta na Zlínsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, mor, myslivost, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza africkým morem prasat na Liberecku se u dalších zvířat nepotvrdila  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.