Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V Liberci přibydou v tomto roce popelnice na sběr tuků z domácností

Na stanovištích pro sběr tříděného odpadu v Liberci se začnou postupně objevovat nové kontejnery určené pro sběr jedlých tuků a olejů z domácností. Postupně jich budou po městě rozmístěny dvě stovky a lidé tak dostanou možnost třídit další složku odpadu. Dosud mohli odevzdávat použité tuky do sběrných surovin.

„Nabídneme tak Liberečanům další službu a navíc získáme touto cestou i peníze. Za nasbírané oleje totiž bude firma, která jejich likvidaci zajišťuje, ještě městu platit,“ uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).  Peníze chce město využít na deratizaci potkanů, na kterou každoročně vydává z rozpočtu 200 – 300 tisíc korun. Zhruba tolik by také mělo za oleje dostávat.

Jeden kontejner bude mít kapacitu asi 270 litrů. Podle zkušeností z jiných měst obyvatelé města velikosti Liberce dokáží vyprodukovat ročně až 130 tun tohoto odpadu. Každá nádoba bude opatřena návodem, jak olej odevzdávat.  

Liberec si od zavedení kontejnerů slibu, že se ještě o něco zlepší životní prostředí ve městě, čemuž třídění odpadů výrazně pomáhá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ilustrační foto

Štítky oleje, odpady, kontejnery, Liberec, tříděný odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji-Hun Kim

Restaurace ty oleje samozřejmě prodávají už dávno.

Pátek, 6. ledna 2023, 10:14Odpovědět

Může mi někdo říct, jak po deseti letech a éře friťáků s oleji nakládaly restarurace, o domácnostech nemluvě? Můžu hádat, že jo. To je panečku myšlenka v roce 2023.

Čtvrtek, 5. ledna 2023, 10:22Odpovědět

V Liberci přibydou v tomto roce popelnice na sběr tuků z domácností  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.