Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Následky vichřice jsou velké, strom fatálně zranil koně v liberecké zoo. Silný vítr ustává

, aktualizováno 4. února 2023, 15:55

K více než stovce popadaných stromů vyjížděli hasiči v celém Libereckém kraji. Jeden ze stromů spadl i ve výběhu liberecké zoologické zahrady a vážně zranil koně. Plno práce měli kvůli popadaným větvím i energetici. Silný vítr postupně ustává.

„Popadané stromy jsme odstraňovali zejména z komunikací a drátů elektrického vedení,“ informoval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje na sociálních sítích. Kromě toho také čerpali hasiči také vodu v Desné a zasahovali o požáru osobního automobilu. 

Vítr postupně slábne a snižuje se i četnost výjezdů k popadaným stromům, informovali profesionální hasiči v sobotu před 15. hodino odpoledne. Profesionálové i dobrovoní hasiči vyjížděli od pátečního rána 3. února do dnešních 14 hodin v Libereckém kraji k 215 událostem v souvislosti s počasím. Nejvíc zásahů bylo na Semilsku (87), dále na Českolipsku zasahovali u 53 událostí, na Liberecku u 47 a na Jablonecku vyjížděli kvůli počasí celkem k 28 událostem.

Zoologická zahrada zavřela

Smutná zpráva přišla z liberecké Zoologické zahrady. „Včerejší řádění vichřice se stalo osudné jednomu z našich hříbat koně Převalského. Spadlý strom způsobil malé klisně tříštivou frakturu kolene. Úraz nebylo možné vyléčit, proto se zoologové po konzultaci s veterinářem rozhodli z humánních důvodů hříbě uspat," uvedla Zoo Liberec. 

Škody, které v pátek způsobil silný vítr v liberecké zoologické zahradě, její ředitel David Nejedlo předběžně vyčíslil na tisíce korun. Vítr poškodil oplocení a zábradlí, popadané části stromů se již téměř podařilo uklidit. Zoo bude dnes přesto zavřená, očekávají se další poryvy větru. 

„My jsme nechali zavřeno hlavně z důvodu předpovědi, protože ta předpověď v pátek večer, kdy jsme to tam odklízeli, hovořila o tom, že poryvy větru mohou být ještě v noci nebo teď dopoledne," řekl Nejedlo. Dalším důvodem jsou odklízecí práce popadaných částí stromů a větví. „Jsou hlavně ve výběhu u koně převalského a pak ještě v návštěvnické části u venkovního výběhu šimpanzů," doplnil ředitel s tím, že koně převalské chovatelé přesunuli do vnitřní ubikace.

Dodávka elektřiny je obnovena

Dispečink ČEZ Distribuce k 8.00 hodině sobotního rána evidoval na 70 tisíc domácností se ocitlo bez elektřiny a řešilo se více než 130 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém v celé republice.  K 7.00 hodině ráno bylo bez elektřiny na 87 tisíc domácností a řešili 150 poruch na vedení vysokého napětí.

V Libereckém energetici řešili 10 poruch na vedení vysokého napětí, kdy bez elektřiny bylo 5 tisíc domácností. "Situace se uklidňuje a blíží se naprosto běžnému stavu distribuční soustavy,“ informovala krátce po sobotní  14. hodině Soňa Holingerová, mluvčí skupiny ČEZ.

Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, poškození izolátorů a konzolí, přetrhání vodičů. Práci znesnadňovle silný vítr i sněžení. Mnohdy měli energetici problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům.

Silničáři naopak už dnes ráno z důvodu příznivých klimatických podmínek a aktuální sjízdnosti opět otevřeli silnici I/10 ve směru z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 t.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK, Zoo Liberec

Štítky strom, vichřice, Liberecký kraj, elektřina, ČEZ, Hasičský záchranný sbor, dispečink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Tohle je zoo za všechny prachy. Mr. Nejedlo nejenže zničil novým, nelogicky umístěným vstupem krásný historický park u PKO, ale teď ničí i zvířecí životy. Proč není zeleň v zahradě udržovaná a ošetřovaná? Co je levnějšího, než pokácet strom a rovnou s ním zatopit? Zoo je zarostlá až hanba..

Pondělí, 6. února 2023, 08:36Odpovědět

Následky vichřice jsou velké, strom fatálně zranil koně v liberecké zoo. Silný vítr ustává  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.