Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vozový park záchranné služby posílilo pět nových výjezdových vozidel

Nový systém pohonu, nový motor s automatickou převodovkou, proměněný design předního i zadního světelného výstražného zařízení, speciální run-on systém, který umožňuje vytáhnout klíček ze zapalování a zajistit auto, avšak motor přitom stále běží a světla svítí. Dále nosítka s hydraulickým systémem, která unesou až 320 kilogramů těžkého pacienta či do vozu namontovaná komunikační a navigační technologie přesně podle přání záchranářů. To je jen část novinek, jimiž jsou vybaveny nové sanitní vozy Zdravotnické záchranné sužby Libereckého kraje (ZZS LK).

Pět nových vozů značky Mercedes Sprinter posílilo vozový park záchranářů a tento týden vyjely již do terénu. Jejich domovskými základnami se stala města Frýdlant v Čechách, Jablonec nad Nisou, Semily, Doksy a Rokytnice nad Jizerou.

„Vozový park obměňujeme pravidelně, abychom měli jistotu, že za pacienty jezdíme bezpečně. Ani naše původní sanity však ze silnic nemizí. Jen se posouvají na místa do zálohy a v případě potřeby po nich kdykoliv můžeme sáhnout, jsou stále provozuschopné, jen už mají najeté svoje kilometry,“ vysvětlil ředitel ZZS LK Luděk Kramář.

Každé z pěti nových aut, včetně přístrojového vybavení, stálo zhruba pět milionů korun. Délka sanity je 6,1 metru a stejná je i jejich výška. Nejvyšší možná přípustná hmotnost 4100 kilogramů. Standardně jsou vozidla vybavena LED světlomety, které zvyšují bezpečnost posádek i převážených pacientů. Dále vzduchem odpruženou zadní nápravou pro komfortnější a stabilnější jízdu. Díky možnosti „odfouknutí“ zadní nápravy je snadnější i nakládání nosítek do vozidla.

„Vždy, když pořizujeme nové vozy, snažíme se, aby byly o něco lepší, aby lépe odpovídaly podmínkám práce v těžkém terénu Libereckého kraje, byly komfortnější pro pacienty i záchranáře,“ řekl ředitel Kramář.

„Pravidelně podporujeme obnovu vozového parku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Výrazně tím zlepšujeme kvalitu zásahů zdravotníků, kteří mohou v moderních sanitách vyjíždět na pomoc za pacienty rychleji a pohotověji. Zdravotníkům patří poděkování za jejich nasazení a skvělou práci, kterou každodenně odvádějí při záchraně lidských životů,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Radní pro resort zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) považuje krajskou podporu obnovy vozového parku za samozřejmou povinnost: „V Libereckém kraji žije bezmála 440 tisíc obyvatel. Jsem moc rád, že se v případě nečekané události může každý občan spolehnout na včasný a kvalitní zásah zdravotníků. Záchrana lidského života je absolutní priorita.“

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS LK

Štítky vozový park, Liberecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozový park záchranné služby posílilo pět nových výjezdových vozidel  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.