Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Libereckém kraji našlo do konce ledna práci 4835 ukrajinských uprchlíků

V Libereckém kraji našlo do konce ledna práci 4835 ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji pracují jako obsluha stacionárních strojů a zařízení a montážní dělníci. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali, sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Dalších 820 uchazečů o práci z řad ukrajinských uprchlíků bylo podle ní na konci ledna v evidenci úřadů práce v kraji.
„Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra. Úřad práce proto nabízí cizincům mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací k 31. lednu v kraji úspěšně absolvovalo 98 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou," doplnila Kateřina Beránková. Méně je podle ní odborných rekvalifikací, těmi zatím prošlo 12 uprchlíků, důvodem je neznalost českého jazyka. „V největší míře projevují občané Ukrajiny s dočasnou ochranou zájem o kurzy z oblasti účetnictví nebo osobních služeb," dodala.

Dobré zkušenosti s uprchlíky má liberecká firma Webasto, která jich ve své výrobě dílů pro automobily zaměstnala od začátku války 187. „Stále jich u nás pracuje 138, někteří už se vrátili na Ukrajinu, nejčastěji pak odcházejí dál na západ do Německa, USA nebo Kanady. V Kanadě mají hodně komunity kolem církví, které jim pomáhají začít," řekla personální ředitelka liberecké firmy Webasto Radka Jindřichová. Webasto má v libereckém závodě silnou ukrajinskou komunitu, tvoří deset procent zaměstnanců. Firma uprchlíkům zajišťuje i jazykové kurzy, aby podpořila jejich integraci.

Hlavně první vlna uprchlíků se podle Jindřichové velmi dobře integrovala. „Jednalo se hlavně o rodinné příslušníky našich zaměstnanců, teď už to nejsou jenom rodinní příslušníci, ale i lidé bez příbuzenských vazeb," dodala. Firma rodinám pomáhá i s umístěním dětí, přispěla dvěma miliony korun na dětské centrum Slunéčko, které pro děti provozuje humanitární organizace ADRA. Prošlo jím už 170 dětí. „Smyslem Slunéčka je postarat se o děti hned po té, co přijedou do ČR, umožnit jim najít místo v české školce nebo škole. Maminky díky tomu mohou začít pracovat," dodala.

Už na konci března zaměstnal prvních 27 uprchlíků z Ukrajiny výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Firmou postupně prošlo 73 ukrajinských uprchlíků. „V současné době zaměstnáváme 37 ukrajinských uprchlíků. Někteří z nich se po čase vracejí zpátky na Ukrajinu. S jejich prací jsme velmi spokojeni, všichni jsou velmi pracovití, ochotní, vstřícní, spolehliví a v kolektivu oblíbení," řekl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Rodinná firma Drylock Technologies oslavila loni deset let od zahájení výroby v Hrádku nad Nisou. Začínala se 300 zaměstnanci, dnes jich má 1290 a počítá s dalším rozšířením výroby. Ukrajinští pracovníci mají podle Kouta stejné postavení a podmínky jako jejich čeští kolegové, stejné mzdy i benefity. Se zaměstnáváním cizinců přitom neměl zatím hrádecký výrobce větší zkušenosti, přestože vyrábí v těsné blízkosti hranice s Polskem a Německem. V podniku s více než tisícovkou zaměstnanců pracovalo ještě loni na jaře jen 33 cizinců.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Na konci roku 2021 žilo podle údajů ze statistik ministerstva vnitra v kraji 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet více než ztrojnásobil, na konci loňského roku jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 26.065, což je přes 60 procent všech cizinců v Libereckém kraji. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, zaměstnanost, firmy, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji našlo do konce ledna práci 4835 ukrajinských uprchlíků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.