Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberečtí orlosupi se stali pěstouny mláďat z Rakouska a Ostravy

Hned dva páry orlosupů bradatých v liberecké Zoologické zahradě se staly náhradními rodiči. V rámci spolupráce mezi zahradami se dostala do Liberce mláďata ze dvou jiných chovatelských zařízení, ze zoologické zahrady v Ostravě a v rakouském Haringsee.

„V Zoo Ostrava jsou chovány dva páry orlosupů bradatých. Mladší, který doposud úspěšně odchoval jedno mládě, a starší zkušenější pár, který už odchoval několik vlastních mláďat a má rovněž zkušenosti s odchovem adoptivních mláďat. Na přelomu roku snesly oba páry vejce, která byla inkubována v líhni,“ přiblížila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Vzhledem k nejistotě odchovu mláděte, po konzultaci s koordinátorem Evropského ex situ programu (EEP), chovatelé mládě podložili na hnízdo staršímu a velmi zkušenému páru. Oba zkušení rodiče mládě přijali a začali o něj okamžitě pečovat. Druhé mládě, potomek staršího ostravského páru, se vylíhlo 28. února 2023. „Protože starší pár už odchovává mládě mladšího páru, bylo nutné ve spolupráci s EEP koordinátorem najít náhradní rodičovský pár. To se podařilo v Zoo Liberec, kam bylo mládě převezeno 7. března, a ještě ten den podloženo,“ vysvětlila ostravská zooložka Adéla Obračajová.

Liberecká zahrada, stejně jako ta ostravská, chová dva páry orlosupů bradatých a oba již mají s péčí o mláďata zkušenosti. „Náš starý, více než třicetiletý pár úspěšně přivedl na svět již 18 potomků. Z důvodu vysokého věku se mu ale v posledních 4 letech mláďata již nelíhnou. Vzhledem ke svým bohatým zkušenostem je ale ideálním kandidátem na pěstounskou péči pro jiná orlosupí mláďata. Jako například pro to ostravské, o které se již téměř týden vzorně stará, zahřívá ho a pravidelně krmí,“ vysvětlil zoolog Jan Hanel.

V letošním roce své mládě ale bohužel neodchoval ani liberecký mladý pár. „Desetiletá samice sice snesla jedno oplozené vejce, ale zárodek se bohužel v raném stádiu inkubace přestal vyvíjet,“ doplnil Hanel. Proto i tento samec se samicí byli následně nabídnuti jako další náhradní rodičovský pár a ve středu 8. března byl pod ně do hnízda podložen malý orlosup z Rakouska. „V tomto případě jsme ale byli trochu nervózní, jak adopce dopadne a zda orlosupi mládě přijmou. Přeci jen ještě nejsou tak zkušení, i když dosud úspěšně odchovali 2 jedince. Naštěstí oba ptáci zareagovali jako zběhlí pěstouni a mládě okamžitě začali zahřívat. Několik hodin trvalo, než ho začali krmit, ale od té doby se o něj starají více než vzorně,“ dodal Hanel. 

Pokud se vše podaří a mláďata úspěšně dorostou do věku 100 dní, budou s velkou pravděpodobností vypuštěna do volné přírody evropských Alp, kde byli tito dravci v průběhu dvacátého století na většině lokalit úplně vyhubeni.

Díky záchranným projektům a úzké spolupráci zoologických zahrad se daří orlosupi bradaté do evropských hor znovu navracet. Jen liberecká zahrada projektu poskytla již dvanáct mláďat tohoto druhu, která byla vypuštěna v horách napříč celou Evropou. Řada z nich už ve volné přírodě sama zahnízdila a přivedla na svět další mláďata, která již vyrostla v přirozeném prostředí evropských velehor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Hanel, Zoo Liberec

Štítky orlosup bradatý, Haringsee, Zoologická zahrada Ostrava, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí orlosupi se stali pěstouny mláďat z Rakouska a Ostravy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.