Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česká Lípa kvůli úspoře energie vymění na sedm stovek svítidel ve městě

Zhruba šestinu svítidel veřejného osvětlení vymění v ulicích České Lípy. Konkrétně nahradí 750 starých výbojkových svítidel, která jsou energeticky náročná, za ledková, čímž město ušetří výrazně za energie. Výměna má být hotová do konce roku.

Výměna se bude týkat veřejného osvětlení například v ulicích Borská, U Ploučnice, Purkyňova, Děčínská a dalších.

„Na konci loňského roku jsme vyvinuli velké úsilí k tomu, abychom včas a řádně podali žádost o dotaci. Vše se podařilo a díky tomu má město přislíbenou dotaci ve výši bezmála devíti milionů korun, dotační peníze pokryjí naprostou většinu nákladů na výměnu svítidel,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). Dotaci získalo město z Národního programu obnovy.

Nyní běží výběrové řízení na firmu, která výměnu provede. „Kromě toho již nyní chystáme další žádost o dotaci, protože s výměnou svítidel chceme v příštím roce pokračovat. I zde doufáme, že se nám po podání žádosti povede získat podobná částka, jako letos. Je velmi důležité, že jsme se do projektu pustili, protože každou korunu, kterou ušetříme na energiích, můžeme účelně využít někde jinde ve městě,“ dodala Volfová.

Česká Lípy má navíc od tohoto roku nového správce veřejného osvětlení. Na dva roky uzavřelo smlouvu s firmou Compag CZ, která vyhrála výběrové řízení. Zakázku firma získala za 10,4 miliony korun. Každý rok navíc městu firma uhradí nájemné ve výši 580 tisíc korun za sloupy veřejného osvětlení, na které bude instalovat směrové tabule či reklamní nosiče.

Českolipané mají také možnost hlásit poruchy na osvětlení, například pokud nesvítí konkrétní lampa nebo celá ulice. „Rád bych poděkoval občanům České Lípy, kteří nás průběžně informují o poruchách na veřejném osvětlení. Pomáhají nám tak rychle závady objevit. Pokud večer narazíte na jednu nebo dvě nefunkční lampy, je nejlepší to oznámit prostřednictvím mobilní aplikace MUNIPOLIS nebo e-mailem pověřenému pracovníkovi města. V každém případě nám sdělení čísla lampy velmi usnadní identifikaci místa poruchy. Číslo najdete na štítku nalepeném na stožáru. Pokud ale uprostřed noci nesvítí celá ulice nebo část města, je vhodné kontaktovat telefonicky stálý dispečink pro hlášení poruch na čísle 724 578 729,“ doplnil místostarosta města Jakub Mencl (Živá Lípa).

 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky osvětlení, výměna, úspora energie, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa kvůli úspoře energie vymění na sedm stovek svítidel ve městě  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.