Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Teplé počasí láká lidi k přehradě, v Jablonci proto u vody otevřeli více toalet

Věčný problém, kam si odskočit, nyní odpadne, když vyrazíte na procházku k jablonecké přehradě Mšeno. Počasí přeje, stánky okolo jsou otevřené, a tak město zprovoznilo více toalet o měsíc dříve, než je obvyklé.

Ke dvěma otevřeným v dubnu teď přibyly další dvě toalety.  „V případě příznivých klimatických podmínek město nechává WC otevřít dříve, aby tak vyšel vstříc veřejnosti. A to je i tento případ,“ říká jablonecký náměstek primátora pro správu majetku Petr Roubíček (ODS). V současné době jsou od poloviny dubna lidem k dispozici záchody, konkrétně na parkovišti pod domem seniorů u bývalého závodu Bižuterie a u Základny. Od 4. května se otevřela sociální zařízení mezi saunou a hřišti na plážový volejbal a v lesíku naproti městské sportovní hale.

Zatím bez toalet je oblast u Prutu, kde byly původní záchody zrušené a nové mají být součástí nového zázemí se stánkem, které je ve výstavbě. Zhotovitel má sice zpoždění, ale stavbu by měl dokončit před koupací sezónou.

„Nové toalety bude také spravovat město. Měly by být první s celoročním provozem u přehrady, proto je chce město spravovat samo bez toho, aby jejich provoz byl závislý na otevírací době stánku,“ vysvětluje postoj města ke správě náměstek Roubíček. Finanční podíl provozovatele nového stánku na údržbě toalet byl už zahrnutý do podmínek výběrového řízení, do něhož se zájemci mohli hlásit do 2. května. 

„Myslím, že by nebylo špatné, kdyby se objevily záchody i poblíž druhé přehrady. Lidé se chodí koupat i tam. Třeba pod Břízkama, mohli by si tam odskočit i lidé, co jdou třeba na procházku do přilehlého lesa nebo jen kolem přehrad,“ říká Zdenka Pelantová, která u přehrady bydlí.

Jablonec platí za provoz toalet u přehrady za letní sezonu asi 2 miliony korun. Nově na jejich provoz finančně přispívají také provozovatelé stánků. „WC jsou součástí jejich podnikání, proto jsme se se všemi šesti stánkaři v zátoce u Bižuterie dohodli, že 40 procent z celkových nákladů města za provoz toalet se rozdělí mezi ně. Poměrná část, kterou každý z nich zaplatí, se počítá z celkové plochy míst k sezení, již mají k dispozici,“ dodává Roubíček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky přehrada, Mšeno, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Mikula

Chápu to správně, že bude sice více otevřených toalet, ale všechny budou z jednoho rohu přehrady? Tak hlavně že je. Tajvan plný lidí a tady ty toalety neotevřou...

Neděle, 7. května 2023, 10:22Odpovědět

Teplé počasí láká lidi k přehradě, v Jablonci proto u vody otevřeli více toalet  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.