Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rekonstrukce Johanitské komendy v Českém Dubu by mohla začít v srpnu

Českodubskou Johanitskou komendu čeká rozsáhlá rekonstrukce. Začne ještě v letošním roce a dokončena má být v roce 2024. V objektu vzniknout nové prostory pro Podještědské muzeum v Českém Dubu i místo pro další aktivity.

Nyní se na rekonstrukci připravujeme, pokud půjdou dobře výběrová řízení, chtěli bychom začít s rekonstrukcí v srpnu. Kompletně opravíme celou budovu, už dlouho nežije a nechceme mít ve městě mrtvé prostory bez využití,“ uvedl starosta Českého Dubu Jiří Miler (Nezávislé sdružení občanů) s tím, že postupně ve městě obnovili knihovnu, středisko, Českou besedu i kulturní dům.

První myšlenka na opravdu objektu se objevila už v roce 2009, kdy tehdejší ředitel muzea Tomáš Edel připravil první projekt na rekonstrukci. Poté co nečekaně zemřel a vývojem času i postojem tehdejších zastupitelů z projektu sešlo, opravám nenahrávala ani pozdější krize a období covidu. Oprášený byl projekt na rekonstrukci znovu před dvěma lety, kdy jej město nechalo zaktualizovat. Na opravy získalo dotaci z evropských fondů, která pokryje 90 % nákladů, z rozpočtu přispěje částkou zhruba 6 milionů korun.

V prostorách komendy bude po rekonstrukci například část určena pro depozitáře muzea, měla by tam vzniknout i prostora, která bude připomínat osobnost Tomáše Edela a jeho přínos Českodubsku, nové prostory získá muzeum a mimo jiné tady bude i vzdělávací místnost, kam budou moci chodit například děti na vzdělávací programy a podobně,“ popsal starosta.

V neutěšeném stavu byl objekt asi do roku 1991, před tím uvnitř byly byty, které ale nájemníci někdy v 90. letech museli opustit a od té doby se uvnitř nic nedělalo. Zlom nastal právě v roce 1991 kdy zde Tomáš Edel odkryl rozsáhlé stavební pozůstatky pozdně románské Johanitské komendy. Přitom až do počátku 90. let dvacátého století se mělo za to, že budovy českodubské komendy zanikly už v období husitských válek. V letech 1991-1993 probíhaly průzkumné a obnovovací práce a v roce 1993 byla komenda zpřístupněna veřejnosti. Dnes tvoří samostatnou expozici Podještědského muzea.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Podještědské muzeum Český Dub

Štítky Johanitská komenda, rekonstrukce, Český Dub, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Johanitské komendy v Českém Dubu by mohla začít v srpnu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.