Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Liberecký kraj hledá dodavatele rekonstrukce části Sokolské ulice

Liberecký kraj hledá dodavatele rekonstrukce části rušné Sokolské ulice v Liberci. O financování projektu, který včetně DPH přijde podle odhadu projektantů na 79 milionů korun, se kraj podělí s městem Liberec. Liberecký kraj zaplatí zhruba 30 milionů korun, zbylou část uhradí město.

Stavba by měla začít ještě v letošním roce, ale asi není reálné, že se to ještě letos stihne dokončit, odpověděl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Obnova čeká zhruba 370 metrů dlouhý úsek komunikace. „Od křižovatky se Zhořeleckou ulicí po křižovatku s Pastýřskou, stavba je rozdělená na dvě části. Část A financuje Liberecký kraj a týká se obnovy samotné komunikace, odvodnění a dělicího ostrůvku. U části B je investorem město a mělo by budovat chodníky a zeleň," doplnil Sviták. Součástí stavby jsou také veřejné osvětlení a přeložky inženýrských sítí.

Sokolská ulice patří kraji, který ji ale po dokončení rekonstrukce převede městu. Vede k Šaldovu náměstí a patří mezi dopravně nejvytíženější silnice ve stotisícovém městě. Úsek byl uzavřený už před dvěma lety zhruba čtyři měsíce kvůli výměně inženýrských sítí. Tehdy tam stavbaři dávali do země vodovod, plynovod a opravili popraskanou kanalizaci. Silnice ale dostala jen provizorní povrch. Podle původního plánu se měl úsek dělat už loni, protáhla se ale příprava projektu ze strany liberecké radnice.

Ulice byla původně součástí silnice první třídy I/14, po dokončení nové silnice na Jablonec ji ale Ředitelství silnic a dálnic předalo před dvěma lety Libereckému kraji. Cílem společného projektu kraje a města je přeměnit rušnou silnici na "přívětivou" městskou komunikaci. Uprostřed bude jízdní pruhy oddělovat 15 nově vysázených stromů. Přibudou tam také pruhy pro cyklisty, místa pro parkování, nové bude veřejné osvětlení a modernizovat se budou i autobusové zastávky.

Dokončení opravy této části Sokolské ulice je první etapou rozsáhlejšího projektu kraje a města, jehož výsledkem by měla být modernizace zhruba 1,2 kilometru dlouhého úseku, který zahrnuje celou Sokolskou ulici a navazující Šaldovo náměstí a Jabloneckou ulici. Liberec navíc už v červenci zahájí práce na Nové Pastýřské ulici, která Sokolskou propojí s Tržním náměstím. Stavba za 52 milionů korun by měla být hotová příští rok na jaře.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá dodavatele rekonstrukce části Sokolské ulice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.