Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonečtí strážníci budou rozdávat pokuty za porušení zákazu vstupu

V Jablonci ještě více zpřísnili opatření, která mají zabránit lidem, aby chodili poblíž nebo dokonce vstupovali do odchytové klece na prasata v ulici Za Plynárnou. Kromě toho, že tam před několika dny opět město nechalo umístit závoru a zákaz vstupu, nyní budou strážníci dodržování zákazu více hlídat a rozdávat za jeho porušení pokuty.

Myslivci opět naplnili klec krmením a snaží se tam nalákat znovu prasata, aby je mohla odchytit a snížit tak jejich počty. Zvířata totiž přichází až k obytným domů a strach z nich mají i lidé, kteří tam žijí. Navíc po sobě nechávají zvířata spoušť v podobě rozryté půdy. Ovšem plány na odchyt divočáků překazili zase lidé, kteří si klec chodí prohlížet i zevnitř, pouští do ní psy anebo si v ní dokonce hrály děti. Tím divoká prasata odradili a myslivcům tak začíná práce nanovo.

Lidé by si měli uvědomit, že v tuto chvíli chodí bachyně s mladými, naposledy jsme jich na snímku z klece napočítali dvanáct. Pokud by si děti s malými prasátky chtěly hrát, mohla by to bachyně vyhodnotit jako útok a být velmi nebezpečná,“ varuje veřejnost Tomáš Svačina, preventista Městské policie Jablonec nad Nisou, a dodává: „Strážníci budou opět důsledně zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou kontrolovat a budou udělovat pokuty, které mohou dosáhnout až částky 2 000 korun.“

Odchytová klec je jedním z opatření k regulaci přemnožené černé zvěře. „Ta teď vyvádí mladé a není výjimkou, že v jednom vrhu má bachyně dvanáct selat, a to dvakrát do roka,“ upozorňuje Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.

Pokud nebude veřejnost po dva, tři roky vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat i nadále bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří,“ apeluje na veřejnost Petra Němečková za orgán státní správy myslivosti.

Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024 následujícího roku, je v honitbě Rádlo odlovených již 16 kusů divokých prasat a tři uhynula. V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.    

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky divoká prasata, odchyt, pokuty, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečtí strážníci budou rozdávat pokuty za porušení zákazu vstupu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.