Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Machníně vybagroval muž munici německé armády z 2. světové války

Dýmový granát z výzbroje německé armády z 2. světové války vybagroval na poli v Machníně sedmatřicetiletý muž. O jeho likvidaci se postaral policejní pyrotechnik.

Nalezenou vojenskou munici bagrista sám identifikoval, když si vyhledal na internetu. V okamžiku, kdy zjistil, o co jde, zavolal policii.

Nález nám oznámil na tísňovou linku 158 a operační středisko vyslalo na místo kromě nejbližší hlídky i pyrotechnika. Ten po prohlédnutí munice konstatoval, že se jedná skutečně o dýmový granát typu Nb.Hgr.39B z výzbroje německé armády z období 2. světové války. Tento byl vyroben v roce 1942,“ popsala mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Dýmové granáty obsahovaly slzotvorné látky, které vyháněly vojáky ze zákopů. Způsobovaly dýchací potíže a oslabovaly jejich schopnost orientovat se v prostoru. Sloužily rovněž pro vytvoření clony, za kterou se pohybovala technika či vojáci.

Nalezený granát žádnou dýmovou clonu nevytvořil, protože ho bezpečně zajistil náš pyrotechnik a odvezl si ho s sebou,“ dodala Baláková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny, Policie ČR

Štítky munice, nález, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Machníně vybagroval muž munici německé armády z 2. světové války  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.