Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jablonci nad Nisou přibylo dalších šest stanovišť pro sdílená kola

V Jablonci nad Nisou přibylo šest stanovišť pro sdílená kola, po městě už jich je 30. Jedno stanoviště se přesunulo od Makak arény v Liberecké ulici do Široké. Všechny změny vznikly na základě podnětů veřejnosti, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Sdílená kola jsou ve druhém největším městě v Libereckém kraji k dispozici od června a zájem o ně podle mluvčí roste, nejčastěji si je lidé půjčují na stanovištích kolem přehrady Mšeno.

Nově vznikla stanoviště sdílených kol u autobusových zastávek v Janovské ulici a ve Mšeně U Jelena, také u lávky v Palackého ulici, u hřiště na plážový volejbal za saunou u Bižuterie. Nové stanoviště je také u železničních zastávek Jablonec - centrum a v Jabloneckých Pasekách. „Všechny nové zastávky vznikly na základě podnětů, za což děkujeme. A samozřejmě budeme rádi i za další náměty, které mohou lidé posílat na adresu sdilenakola@mestjablonec.cz," doplnil jablonecký radní Petr Klápště (Společně pro Jablonec).

V Jablonci je po městě rozmístěna stovka bicyklů společnosti Nextbike, za červenec zaznamenal provozovatel 4156 výpůjček. „Zatímco v červnu bylo podle statistiky společnosti 1865 zaregistrovaných uživatelů, v červenci jich bylo už 2426 a TOP uživatel si sdílené kolo vypůjčil 49krát," řekla Jana Fričová. Nejčastěji si lidé kolo půjčují u přehrady - ve stanicích Rybářská bašta, kde registrovali 1318 výpůjček, bezmála tisíc jich registrovali na stanovišti U Volta a téměř 900 u městského plaveckého bazénu. „Objevily se jen dva případy vandalismu na počátku projektu, další už nebyly," dodala mluvčí.

Jde o pilotní projekt, jehož cílem je snížit individuální automobilovou dopravu. Provozovatel, společnost Nextbike Czech Republic, poskytne městu výstupní analýzy o nejčastějších trasách, počtu uživatelů, trendech chování, ujetých kilometrech a podobně. Na základě těchto údajů se pak rozhodneme, jak dál budovat cykloinfrastrukturu města a jeho okolí," řekla náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

V Česku využívají sdílená kola desítky měst, Liberecký kraj se letos rozhodl sdílená kola ve městech podpořit, do dotačního programu na podporu městské mobility dal tři miliony korun. „Přihlásila se dvě města, a to statutární město Jablonec a statutární město Liberec," řekl mluvčí kraje Filip Trdla. Obě města žádají podle něj půl milionu korun, dotaci ale musí ještě schválit krajští zastupitelé. O sdílených kolech uvažovali i v Turnově nebo Novém Boru, od záměru ale kvůli nezájmu lidí odstoupili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, doprava, správa, cykloturistika, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci nad Nisou přibylo dalších šest stanovišť pro sdílená kola  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.