Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lesní koupaliště má opět výbornou kvalitu vody, Hamr je stále špatný

V Libereckém kraji už je jen jedno koupaliště nevhodné ke koupání. Do této kategorie přestalo patřit Lesní koupaliště v Liberci. Kvalita vody v něm se výrazně zlepšila a je opět výborná. Nevhodné ke koupání tak zůstává v kraji jen Hamerské jezero na Českolipsku, zhoršená kvalita vody je na dalších šesti koupalištích. Zákaz koupání neplatí pro žádnou ze 34 sledovaných vodních ploch v kraji. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

V Lesním koupališti na úpatí Jizerských hor, které je bezplatně přístupné, se kvalita vody zhoršuje hlavně v obdobích, kdy málo prší. I tentokrát mu ke zlepšení kvality pomohly deště. Na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení bylo kvůli nadlimitním hodnotám fekálního znečištění, nyní kvalitu vody hodnotí hygienici nejvyšším stupněm, tedy jedničkou.

Hamerské jezero je na čtvrtém stupni kvůli přemnoženým sinicím. S tím se potýká toto jezero skoro každý rok. Za posledních pět let se jen loni nestalo, že by kvalita vody neklesla na čtvrtý stupeň.

Na třetím stupni je kvůli zvýšenému výskytu sinic nedaleké Máchovo jezero. Ani pro něj to není nic neobvyklého. Riziko zdravotních obtíží po koupání v jezeře je hlavně u citlivých jedinců, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Lidé by se po koupání v jezeře měli osprchovat.

Na druhém stupni je kvůli snížené průhlednosti dalších pět koupališť v kraji. Riziko zdravotních obtíží je sice malé, přesto by se lidé po koupání v těchto nádržích měli osprchovat. Jde o rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Zákupech, Sloupu v Čechách a Nedamově u Dubé na Českolipsku a také v Českém Dubu na Liberecku.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní koupaliště má opět výbornou kvalitu vody, Hamr je stále špatný  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.