Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radní Libereckého kraje schválili první dotaci 108,5 milionů z Fondu Turów

Radní Libereckého kraje schválili první dotaci z Fondu Turów. Na stavbu nové úpravny vody v Liberci - Machníně dají 108,5 milionu korun. Úpravna, na které se pracuje od června, má zajistit dostatek pitné vody pro obyvatele na Hrádecku a Chrastavsku postižené úbytkem vody v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném dole Turów. Zbylých 56 milionů získal investor - Severočeská vodárenská společnost (SVS) - z Operačního programu Životní prostředí.

Jsou to první peníze, které pomohou vyřešit problémy, které máme s pitnou vodou v okolí Turówa. Tento vodní zdroj a úpravna budou propojeny přivaděčem s lokalitou Václavice a Horní Vítkov a také s Uhelnou, a měly by zásobovat obyvatele celého Hrádecka, které teď bere vodu ze zdroje na Uhelné v těsné blízkosti dolu Turów," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do Fondu Turów dala polská strana jako kompenzaci škod způsobených těžbou uhlí 35 milionů eur (v přepočtu 844 milionů Kč), aktuálně je v něm díky úrokům k dispozici přes 910 milionů korun.

Stavba úpravny v Machníně by měla být hotova v první polovině roku 2025 a v příštím roce se počítá se zahájením stavby přivaděče. „Očekáváme také žádosti města Chrastava a Hrádek nad Nisou o podporu na výstavbu vodovodů ve Václavicích a Horním Vítkově. Pevně věřím, že v roce 2026 už budou mít obyvatelé těchto obcí doma pitnou vodu z tohoto zdroje a také dodávka pro Hrádecko bude jištěna z tohoto vodního zdroje," dodal hejtman.

Nová úpravna přijde na 164,5 milionu korun, SVS ji buduje na místě staré úpravny postavené ve 30. letech minulého století, která ale byla od roku 2005 mimo provoz. „Nahradí zdroje pitné vody na Chrastavsku a Hrádecku, je ale potřeba tu vodu tam dostat, což si vyžádá výstavbu zhruba 12 kilometrů dlouhého přivaděče do Uhelné. Nebude se stavět celý, tři kilometry se budou rekonstruovat a čtyři kilometry budou úplně nové," řekl při zahájení stavby generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Náklady na přivaděč odhaduje na více než 300 milionů korun.

Také v Hrádku nad Nisou jsou už připraveni začít s výstavbou potrubí, které vodu dovede až do Václavic. „Máme vysoutěženého zhotovitele, máme vodoprávní povolení. Chci věřit, že příští rok se vodovod ve Václavicích spustí," řekl starosta Hrádku Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj). Město žádá o evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, stavba podle něj přijde na 155 milionů korun. „Bez dotací bychom si to nemohli dovolit," dodal starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Uhelna.eu

Štítky ČR, Polsko, stavby, voda, správa, uhlí, dotace, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Libereckého kraje schválili první dotaci 108,5 milionů z Fondu Turów  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.