Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Koně trpěli hlady a žízní. Veterináři je chovatelce na Frýdlantsku odebrali

Neměli přístup k pořádnému krmení, ani k vodě. Strádali a neměli se ani kam schovat v nepříznivém počasí. Trojici teplokrevných koní zabavila na základě podnětu lidí veterinární správa chovatelce na Frýdlantsku. Zvířata jsou už v náhradní péči.

Inspektoři Státní veterinární správy vyrazili na kontrolu zvířat potom, co je na špatný stav zvířat upozornili počátkem července lidé. Poukazovali i na to, že zvířata nemají dost krmení a vody.

Kontrola na místě následně zjistila, že napájení bylo na pastvině zajištěno z přírodních zdrojů a koně měli přístup k menšímu množství nekvalitního sena. Výživný stav koní byl podprůměrný, v době první kontroly ne však zdraví ohrožující,“ popsal mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. Veterináři se tehdy snažili zastihnout jejich majitelku, avšak neúspěšně. Pokusili se ji následně opakovaně kontaktovat, avšak žena nereagovala a ani nepřebírala poštu.

Situace se zhoršila. V průběhu léta došlo k výraznému zhoršení výživného stavu koní, kteří byli chovatelkou přemístěni do jiného výběhu takřka bez trávy, ve kterém nebylo opakovaně zajištěno žádné krmivo. Neměli ani přístřešek nebo ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy včetně slunečního záření.

Veterinární inspektoři se proto rozhodli koncem srpna navrhnout příslušné správě, aby umístila týrané koně do předběžné náhradní péče, a to i bez přítomnosti chovatelky. Všechny tři koně byli posléze chovatelce odebráni a umístěni do předběžné náhradní péče,“ doplnil Vorlíček.

S chovatelkou nyní Město Frýdlant vede správní řízení pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Chovatelce hrozí pokuta až několik desítek tisíc korun.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky týrání, koně, veterinární správa, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koně trpěli hlady a žízní. Veterináři je chovatelce na Frýdlantsku odebrali  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.