Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od září funguje Liberecká nájemní agentura, pomůže lidem s bydlením

Poradenství i třeba pozici prostředníka při jednání mezi pronajímatelem a podnájemníkem nově lidem v sociálně slabších pozicích nabízí Liberecká nájemní agentura. Fungovat začala v září a doplní další služby v oblasti bydlení, které občanům nabízí Statutární město Liberec.

Cílem bude poskytovat komplexní podporu v oblasti bydlení na komerčním trhu s byty. V počátku má město v plánu zprostředkovat bydlení osmnácti zájemcům, tedy domácnostem nízkopříjmových pracujících, neúplných rodin, hendikepovaných či seniorů. Cílí také na podporu ukrajinských uprchlíků, kteří by měli získat 9 bytů.

V reálu to má fungovat tak, že zástupce agentury bude provázet osoby při hledání nájemního bytu a oběma stranám, tedy i pronajímatelům, bude poskytovat své služby a garance, které umožní lidem dosáhnout na normální nájemní bydlení.

Část lidí a rodin nedosáhne na nájemní byt v tržních podmínkách kvůli tomu, že nemůže splnit vstupní podmínky. Pro nízkopříjmovou rodinu je téměř nemožné složit předem kauci ve výši několika měsíčních nájmů, na druhé straně se bez takové garance pronajímatelé obávají pronajmout byt rodinám bydlícím třeba v ubytovnách. Právě v tomto bodu do řešení vstoupí Liberecká nájemní agentura. Bude provázet obě strany a garantovat plnění podmínek, a to po celou dobu,“ popisuje smysl projektu náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

Na zřízení Liberecké nájemní agentury získalo město dotaci z Operačního programu zaměstnanost plus ve výši necelých devíti milionů korun, město bude provoz spolufinancovat do výše 973 630 korun. Projekt by měl fungovat do roku 2026.

Liberecká nájemní agentura je doplňkem dalších služeb v oblasti bydlení, které město nabízí. Patří mezi ně centrum bydlení Liberec, které poskytuje podporu a poradenství pro zájemce o městský byt nebo rozšiřování bytového fondu města. Ten se naposledy rozrostl o 49 bytových jednotek po rekonstrukci a otevření bytového domu Na Žižkově.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecká nájemní agentura, pomoc s bydlením, nájemní bydlení, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Nějak jsem to nepochopil, to ta městská agentura bude za ty problémové zájemce ručit? Nebo jak chtějí přesvědčit majitele nemovitostí, že třeba kauce není potřeba atd? Udržování nemovitosti něco stojí + nyní se zvyšující daň ze nem. a soudní vymahatelnost po špatném nájemníkovi je v této republice nulová.....

Středa, 13. září 2023, 06:54Odpovědět

Od září funguje Liberecká nájemní agentura, pomůže lidem s bydlením  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.