Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj musí v Semilech vybudovat novou základnu záchranářů

Liberecký kraj musí v Semilech vybudovat novou výjezdovou základnu záchranné služby. Současnou, která je v areálu nemocnice, budou muset záchranáři do několika let opustit kvůli chystané výstavbě Centra rehabilitační péče. Vybudování nové základny si vyžádá od 20 do 50 milionů korun.

Transformace semilské nemocnice na specializované rehabilitační centrum začala letos v létě přestavbou takzvaného Bílého pavilonu za 85 milionů korun bez daně, další dvě etapy transformace nemocnice jsou ve fázi příprav. Podle radního pro zdravotbictví Vladimíra Richtera (ODS) budou muset záchranáři základnu v nemocnici opustit do dvou let. Místo pro vybudování nové má kraj v Semilech vytipované. „Ve spolupráci s městem se podařilo najít umístění nové výjezdové základny, respektive pozemky, kde by se dala nová výjezdová základna postavit," řekl Richter.

Konkrétně jde zhruba o 2300 metrů čtverečních v Družstevní ulici. Pozemky z větší části vlastní město a zbytek soukromníci. Semily by podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) měly převést své pozemky na kraj bezúplatně. „Protože chápou, že to může tu situaci významně zjednodušit a urychlit," řekl.

Na vytipovaných pozemcích pro novou základnu stojí i tři soukromé garáže. „Budeme je proto muset s nejvyšší pravděpodobností vykoupit," uvedl Richter. Radní míní, že by nemělo jít o velký problém, neboť garáže stojí v místě plánovaného průtahu městem a po jeho vybudování z garáží nebude možné vyjet. Stavba základny je podle Richtera koncipovaná tak, aby sanity vyjíždět mohly.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové základny ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Ročně vyjíždějí záchranáři v kraji zhruba k 64.000 případů. Aktuálně stavbaři budují novou základnu v Hrádku nad Nisou na Liberecku, tam pozemky věnovalo město kraji za korunu. Nová stanice záchranné služby by měla být hotová příští rok na jaře, kraj za ni zaplatí bez DPH 23,55 milionu korun. Nyní jsou záchranáři v příhraničním Hrádku v pronajatých prostorech, které byly při povodních v roce 2010 metr a půl pod vodou. Od té doby se o přestěhování základny začalo jednat. Nová roste na kraji průmyslové zóny a bude mít díky tomu lepší napojení na silnici I/35 a tedy rychlejší dojezd v případě nehody.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ČR, správa, zdraví, stavby, Liberecký, Semily, záchranná služba, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj musí v Semilech vybudovat novou základnu záchranářů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.