Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Vlčí smečka na Frýdlantsku se rozrostla. Narodila se vlčata

Vlci žijící na Frýdlantsku přivedli letos na svět mláďata. Zvětšení smečky o vlčata potvrdila pozorování dobrovolníků i náhodných svědků. Narodilo se sedm mláďat.

Vlci žijící na hranicích Frýdlantského výběžku a Polska přivedli letošní jaro na svět vlčata. Zdejší smečka tak nyní čítá čtyři dospělé jedince a sedm mláďat,“ uvedla Kristýna Fridrichová, koordinátorka Vlčích a rysích hlídek na Liberecku.

Důkazy o pohybu vlků v této oblasti nachází dobrovolníci tak zvaných Vlčích hlídek už od roku 2018, ale hlášená pozorování od veřejnosti napovídají, že se tu vlci sporadicky objevovali již i o několik let dříve. O tom, že v oblasti žijí vlci svědčí jejich trasy i objevený trus a pravidelně je potvrzují i záběry z fotopastí.

Další nejbližší smečka se nachází v Jizerských horách, přičemž obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují jak na území Česka, tak sousedního Polska, kde je vlk stejně jako u nás celoročně chráněný.

To, že se podařilo potvrdit reprodukci vlčí smečky na Frýdlantsku, je dalším důkazem toho, že vlci jsou přizpůsobiví tvorové a dokážou žít i v lidmi pozměněné krajině. Nyní je na člověku, aby si na trvalý výskyt vlka na našem území opět zvykl a zabezpečil nejen svá stáda, ale třeba i zbytky potravin (komposty, popelnice) v blízkosti lidských sídel. Jedině tak může soužití s velkými šelmami, které se do naší krajiny vrací, fungovat,” říká Fridrichová.

Aby nedocházelo ke škodám na domácích zvířatech, měli by chovatelé svá stáda zajistit kvalitním elektrickým ohradníkem, případně dobytek na noc zavírat do košárů či chléva nebo zvážit pořízení pasteveckých psů vhodného plemene.

Nově je možné žádat o náhradu újmy za ztížené zemědělské hospodaření v důsledku opakovaného výskytu vlka. Chovatelé mají také nárok na kompenzaci škod v případě vlčího útoku. Více informací o vhodném zabezpečení je k dispozici na webu www.ochranaovci.cz a e-mailu info@ochranaovci.cz.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto selmy.cz

Štítky vlci, Frýdlantsko, Jizerské hory, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vlčí smečka na Frýdlantsku se rozrostla. Narodila se vlčata  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.