Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na obnovu památek v Libereckém kraji letos putovalo 22 milionů korun

Restaurované varhany v kostele v Bozkově či vitrážová okna v Krompachu anebo obnova náhrobků a hrobů v Kamenickém Šenově. To je jen drobný výčet ze všech záchranných prací na památkách, které letos byly podpořeny v rámci dotačního programu Libereckého kraje. Letos krajský úřad přijal 102 žádostí a podporu získalo 97 projektů, mezi něž kraj rozdělil 22 milionů korun.

V letošním roce se nám podařilo podpořit všechny podané projekty, které splnily potřebné podmínky, a také jsme poskytli individuální dotace na velké obnovy. Moc mě těší, že se za poslední roky podařilo v kraji nastartovat desítky obnov památek a že Liberecký kraj je těmto obnovám nápomocen,“ řekla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do finále se například podařilo dotáhnout restaurování varhan z kostela Navštívení Panny Marie v Bozkově, které jsou dílem varhanářského mistra Josefa Predigera a řadí se k nejcennějším svého druhu v České republice. Jejich záchrana začala v roce 2013. V uplynulých letech prošly postupně náročným restaurátorským zásahem, který Liberecký kraj podpořil bezmála třemi miliony korun. V současné době jsou varhany po předchozím celkovém rozebrání opětovně sesazeny, naladěny a plně funkční. Jejich tóny si budou moci návštěvníci kostela poslechnout například při varhanním koncertě 21. října.

Zrestaurovaná jsou i vitrážová okna v kostele 14. svatých pomocníků v Krompachu, které kraj podpořil celkovou částkou převyšující 230 tisíc korun, a dokončuje se i další etapa záchrany Starého hřbitova při kostele Narození svatého Jana Křtitele v Kamenickém Šenově. Tam Liberecký kraj po léta podporuje zajištění náhrobků i hrobek s cennou sochařskou výzdobou, které připomínají významné osobnosti tohoto sklářského města.

Letos se uskutečnila již osmá etapa obnovy, na které se Liberecký kraj dosud podílel částkou 900 tisíc korun. Od konce 19. století se již nepohřbívá, a tak je Starý hřbitov především častým cílem turistů, kteří do Kamenického Šenova přijedou,“ poznamenal Jan Mikulička z tiskového oddělení krajského úřadu.

Finanční podpory se dočkal i novoborský kostel Nanebevzetí Panny Marie. V letošním roce skončila obnova fasády na lodi kostela; věž na nový kabát ještě čeká.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky památky, obnova, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu památek v Libereckém kraji letos putovalo 22 milionů korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.