Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jablonec připravuje modernizaci systému placeného parkování

Jablonec nad Nisou připravuje modernizaci systému placeného parkování. Radnice nechala zpracovat analýzu, jejíž součástí bude vypracování studie proveditelnosti pro zadání výběrového řízení na nové parkovací automaty. Ty nyněnjší jsou už v havarijním stavu a často jsou kvůli poruchám mimo provoz.

Město má v současné době zhruba 700 míst na dvou desítkách placených parkovišť, v rozpočtu počítá s příjmem z parkování kolem 2,8 milionu korun.

Zpracování kompletní strategie parkování ve městě s bezmála 46.000 obyvateli je podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) rozdělené do tří fází, Jablonec přijde bez DPH na necelé dva miliony korun a společnost SmartPlan by ji měla radnici dodat zhruba za rok. „První fáze, kterou rada města schválila 11. září, zahrnovala základní analýzu a vypracování studie proveditelnosti pro výběrového řízení na nové automaty," doplnil primátorův náměstek. Tato fáze podle něj dostala prioritu právě kvůli havarijnímu stavu parkovacích automatů.

Druhá fáze zahrnuje analýzu parkovacích potřeb. „Ta je klíčovým podkladem pro jakékoli koncepční zacházení s parkováním a bude sloužit jako podklad pro připravované zadání územní studie charakteru zástavby a koncepce mobility města. Průběžně bude také využívána pro jednotlivé projekty dopravních úprav a značení," řekl Chuchlík. Analýza podle něj zahrnuje podrobný průzkum chování motoristů a také zmapuje parkovací stání, včetně dopravního značení. Ve třetí fázi by pak měla získaná data posloužit ke zpracování strategie parkování včetně doplnění kapacit a cen.

Do modernizace parkování investovala letos například Česká Lípa. Ve městě s 37.000 obyvateli mají ve čtyřech placených zónách 19 parkovacích automatů a 613 placených parkovacích míst. Loni získalo město z parkování 5,7 milionu korun, letos to podle místostarosty Jakuba Mencla (Živá Lípa) bylo do poloviny srpna 3,4 milionu. Od září parkování v České Lípě zdražilo o deset korun na hodinu, v některých případech ale řidiči platí za krátkodobé stání i dvojnásobek. Platit je možné u parkovacích automatů hotově i kartou, velká část motoristů využívá mobilní aplikaci MPLA.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, parkování, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec připravuje modernizaci systému placeného parkování  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.