Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Parkovací dům u krajského úřadu je takřka hotový. Fungovat začne v lednu

Přibližně za dva měsíce bude dokončena stavba parkovacího domu vedle budovy Krajského úřadu v Liberci. První auta by tam měli řidiči začít parkovat na začátku nového roku. Stavba parkovacího domu, ve kterém vznikne 244 parkovacích míst, přijde na přibližně 234 milionů korun.

Pokročili jsme se stavbou a jedeme podle plánů. Několik dodatků ke smlouvě se zhotovitelem jsme měli, ovšem stavbu to neprodlouží ani neprodraží. Jde řádově o sta tisíce a pár dní,“ shrnul aktuální stav Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana Libereckého kraje pro ekonomiku a investice.

Nyní se pracuje na finálním dokončení stavby a na dokončení čeká i chodník a přístupové cesty k parkovacímu domu.

Stavba finišuje, začínáme dělat podlahové stěrky, montovat zábradlí a teď tu nejvíc pracují elektrikáři, kteří montují svítidla a zprovozňují parkovací systém, aby připravili objekt pro užívání,“ popsala Marie Oczadly, vedoucí projektu Metrostav DIZ.

Celý objekt zůstane ve stavu, v jaké se nachází nyní, tedy otevřený, bez stěn, aby byl vzdušný. Na zábradlí budou namontované jen perforované plechy. Není zde navržena žádná fasáda. I samotná konstrukce stavby je podle vedoucí projektu netypická. „Jedná se o konstrukci ocelového nosného systému, do které jsou vložené prefabrikované stropní panely, které se zalijí betonem. Stavařsky je to velmi zajímavé. Ocel, byť je pevná, tak je pružná,“ vysvětluje Oczadly. A tak je občas cítit zhoupnutí podlahy, avšak při jízdě autem to nebude nijak patrné, pouze pokud by jelo najednou více vozů a hodně brzdily. Nicméně vliv na nosnost a stabilitu stavby to rozhodně žádný nemá.

Parkovací dům má i další zajímavosti. Připravena je již střecha pro rostliny, které budou vysazeny v nadcházejících dnech, protože dům má navrženou zelenou střechu. Postaveny jsou i nádrže pro zachytávání vody, která poslouží k zavlažování sousedního parku. Střecha bude mít za úkol přispět k ochlazování dolního centra města.

Dům nabídne 244 parkovacích míst, z toho 100 míst bude pro veřejnost. Ostatní pro zaměstnance úřadu a okolních firem.  Parkování bude pro všechny zpoplatněno.

Ceny parkování stále řešíme, měly by být srovnatelné s cenami parkování v okolí. Platit za parkování budou i zaměstnanci, avšak cena pro ně bude příznivější,“ potvrdil Miklík.

Kritici výstavby parkovacího domu často hovoří o tom, že jeho cena je přemrštěná a půjde o nejdražší parkovací stání široko daleko.  

Nemyslím si, že by to bylo tak extrémně drahé, v porovnání s obdobnými stavbami. Toto není srovnatelná stavba jako jsou třeba parkovací domy u obchodních center, které možná vychází o trochu levněji. Cena vzešla z výběrového řízení, nabídek bylo několik a cena odpovídá realitě,“ konstatoval náměstek hejtmana.

Do výběrového řízení zasáhly dramatické změny na stavebních trhu, a tak první bylo zrušeno, protože se uchazeči nedostali do limitu stanovené ceny. Kraj musel podmínky upravit. V nově vyhlášeném konkurzu uspělo sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS, které stavbu provádí.

Chodník a přístupové cesty jsou pak stavebně v režii statutárního města Liberec.

Po dokončení parkovacího domu bude navazovat stavba náplavky a okolí úřadu. „Měli bychom kontinuálně navázat, nicméně výběrové řízení se nám trošku protahuje z důvodů námitek některých účastníků zadávacího řízení. Tedy prodlužujeme lhůty, ale rádi bychom hned navázali náplavkou a parkem. Chtěli jsem začít letos, ale uvidíme, jestli se to podaří,“ dodal Miklík s tím, že další dva zmíněné projekty vyjdou na 130 milionů korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky parkovací dům, stavba, Liberec, Krajský úřad Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Rozhodně dobře,aspoň budou mít auta kde parkovat a nebudou zabírat ulice!!!!!!!!

Čtvrtek, 5. října 2023, 07:40Odpovědět

Parkovací dům u krajského úřadu je takřka hotový. Fungovat začne v lednu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.