Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec očekává, že příští rok bude hospodařit s rekordním rozpočtem

Liberec očekává, že v příštím roce bude hospodařit s rekordním rozpočtem. Podle návrhu předloženého radním počítá město s příjmy 3,45 miliardy korun. Je to skoro o tři čtvrtě miliardy více, než v jaké výši ho pro letošní rok schvalovali zastupitelé města. A to v návrhu rozpočtu pro příští rok není zatím zahrnutá miliardová rekonstrukce bazénu, na kterou si chce vzít radnice úvěr.

Samozřejmě bazén tam není zatím započítán, protože bazén, i profinancování, budeme plánovat separátně. O to by se samozřejmě potom zvýšily výdaje a příjmy města," uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). V rozpočtovém výhledu podle něj počítají s tím, že na bazén by v příštím roce mělo jít 550 milionů korun.

Rekordní příjmy radnice očekává zejména kvůli očekávanému vyššímu výběru daní. Zatímco v roce 2022 město ze sdílených daní získalo 1,94 miliardy korun, pro letošní rok očekává 2,014 miliardy a pro příští rok dokonce 2,33 miliardy korun.

Podle primátora zatím v návrhu rozpočtu město nepočítá s dopady vládního konsolidačního balíčku. A nejsou v něm zahrnuté ani konkrétní výdaje. Primátor ale připomněl, že podle rozpočtového výhledu by jen na rekonstrukce a údržbu silnic a chodníků mělo město vydat 230 milionů korun. „Největšími akcemi tam budou za 30 milionů Pastýřská a za 30 milionů Vítězná, budou-li se realizovat," uvedl primátor. V Pastýřské ulici by se měla stavět nová městská třída, která odvede část dopravy z horního centra, a ve Vítězné je už několik let jen provizorní povrch po opravě inženýrských sítí.

Pro Liberec byl zatím rekordní rozpočet z loňského roku, kdy příjmy přesáhly 3,181 miliardy korun a výdaje 3,002 miliardy. Letošní byl původně schválený s příjmy 2,74 miliardy a výdaji 3,13 miliardy, po rozpočtových změnách je ale jisté, že se dostane nad loňskou úroveň. Výše rozpočtu by měla přesáhnout 3,35 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Liberec, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec očekává, že příští rok bude hospodařit s rekordním rozpočtem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.