Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonném v Podještědí skončily úpravy náměstí, jiný je park i kašna

Novou podobu získalo centrální náměstí v Jablonném v Podještědí na Liberecku po poslední etapě rekonstrukce, která trvala skoro rok a stála téměř 25 milionů korun. Jako poslední podstoupila úpravy horní část s parkem a kašnou u morového sloupu z konce 17. století. Přibyla tam odpočinková zóna pro místní i turisty.

Původní podoba náměstí, která tady byla někdy z padesátých šedesátých let, tak se zcela změnila," řekl starosta města Jiří Rýdl (SK Podještědští Pardálové).

V horní části náměstí je nová síť cest z dlažebních kostek, která rozděluje park na čtyři části a v jeho středu je kašna. Ta tam byla sice i předtím, nově postavená kruhová kašna z betonu je ale výraznějším prvkem.

Předtím jsme měli takový bazének s jednou hadicí, když to zjednoduším, a dneska je tam nějakých 15 trysek s různými programy," uvedl Rýdl. Zařízení pro cirkulaci vody umožňuje několik variací vodotrysků, umí vytvářet vodní závoje i osvěžující vodní mlhu pro horké letní dny. Kašna navíc bude od příštího týdne i nasvícena, takže v nočních hodinách bude v parku vytvářet různé variace osvětlení.

Kolem kašny zůstaly původní vzrostlé stromy, nově na náměstí v jeho vnějším obvodu přibylo 22 okrasných jabloní. Naopak v horní části náměstí ubylo parkovacích míst, nově tam jsou stání pro auta jen v takzvaných zálivech. „Přišli jsme o nějaká parkovací místa, ale smyslem nebo záměrem architekta bylo, aby v místech, kde jsou předzahrádky, tak aby neparkovala auta. Aby, když přijede nějaký turista, sedne si na kafe, na pivo, tak aby se mohl kochat pohledem na morový sloup a na celé náměstí," dodal Rýdl.

Obnova horní části náměstí završila několik let trvající revitalizaci centra tříapůltisícového města. Úpravy dolní části náměstí s velkým parkovištěm dokončila radnice před pěti lety při rekonstrukci krajské silnice, jež vede centrem města. V další etapě před dvěma lety přišly na řadu inženýrské sítě v horní části náměstí, opravu tehdy absolvovaly kanalizace, vodovod i plynovod.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jablonné v Podještědí

Štítky ČR, správa, stavby, Jablonné v Podještědí, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonném v Podještědí skončily úpravy náměstí, jiný je park i kašna  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.