Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Počet nemocných s respiračními nemocemi vrůstá, stoupá i počet onemocnění Covid-19

S návratem dětí do školních lavic přišel i stoupající počet respiračních onemocnění. V Libereckém kraji je počet nemocných o něco vyšší, než je celorepublikový průměr. Od poloviny září bylo evidováno 997 nemocných na sto tisíc obyvatel, nárůst je patrný ve všech věkových skupinách.

V mezidobí chřipkových sezón 2022/2023 a nastupující sezóny, tedy od 21. do 38. kalendářního týdne roku 2023 byla situace týkající se chřipky a dalších respiračních virů dle očekávání klidná. Laboratorně byly v tomto období potvrzeny spíše jednotky případů respiračních infektů způsobené různými virovými agens mimo původce covid-19. Nicméně již koncem srpna byl laboratorně zachycen případ chřipky typu A (H1N1) v okrese Semily,“ popsala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS LK) Zuzana Balašová.

Od konce srpna ale narůstá počet onemocnění covid-19 v Libereckém kraji, což je shodné i s nárůstem počtu nemocných v celé zemi a Evropě. Ovšem protože již nefungují testovací místa, neví řada lidí, že covid má či prodělala a nedostanou se tak ani do statistik. Aktuální počet evidovaných případů tak představuje zlomek z celkového množství skutečných případů onemocnění covid-19.

S ohledem na zvyšující se počet případů onemocnění však některé sociální či zdravotnické organizace vyzývají veřejnost k ohleduplnosti. Například v Domově důchodců v Českém Dubu vyzval ředitel návštěvníky k ohleduplnosti při návštěvách zařízení. „S počátkem podzimu se opět navyšuje množství různých respiračních onemocnění, včetně navýšení pozitivně testovaných na Covid 19. Prosíme návštěvníky, pokud se necítí dobře, aby návštěvu odložili. Poskytnout můžeme také respirátor či roušku, pokud přijdou,“ informoval ředitel domova Radim Pochop.

Rovněž MMN nemocnice Jilemnice a Semily vyzvala v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění Covidem návštěvníky s respiračními obtížemi, aby nosili roušku anebo zvážili přeobjednání.

Ideální doba k očkování je právě teď

Hygienici vyzývají veřejnost, aby zvážila očkování, neboť nyní je nejvhodnější období pro očkování proti chřipce i proti onemocnění covid-19.

K charakteristickým příznakům chřipky patří teplota, kašel, bolest v krku, rýma, bolest hlavy, svalů a kloubů, a malátnost. Rizikovými skupinami, u kterých častěji dochází k závažnému průběhu chřipky, jsou: těhotné ženy, děti mladší 5 let, senioři a osoby se základním onemocněním jako je astma, chronické onemocnění srdce, plic či HIV/AIDS.

Potvrdit chřipku a odlišit ji od infekcí způsobených jinými původci lze pouze laboratorním vyšetřením.  

Ten, kdo na sobě pociťuje příznaky respiračního onemocnění, by neměl přicházet do kolektivů, myšleno zaměstnání, škola, kroužky, rodina mimo společnou domácnost. Není-li toto možné v případě zaměstnání dodržet, používejme respirátor a snažme se co nejvíce izolovat od ostatních. Ani zdánlivě obyčejné nachlazení není vhodné přecházet. Můžeme ublížit nejen sobě, ale případně ohrozit i své okolí. Kromě základních protiepidemických opatření, kam patří zejména efektivní větrání uzavřených prostor, mytí a dezinfekce rukou a užívání ochrany dýchacích cest, doporučujeme využít možnost dostupného očkování proti chřipce a proti onemocnění covid-19 jako nejlepšího a nejlevnějšího způsobu, jak snižovat nemocnost a úmrtnost a současně nejefektivnějšího způsobu, jak omezovat šíření onemocnění na další vnímavé osoby,“ apeluje Monika Hausenblasová, ředitelka odboru protiepidemického KHS LK.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirační onemocnění, Covid - 19, nárůst, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných s respiračními nemocemi vrůstá, stoupá i počet onemocnění Covid-19  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.