Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj počítá v příštím roce s rekordním rozpočtem přes šest miliard

Liberecký kraj počítá v příštím roce s rekordním rozpočtem přes šest miliard korun. Je tak zhruba o pětinu vyšší než rozpočet v loňském roce. Stejně jako do přípravy rozpočtu pro letošní rok, i do toho na rok 2024 už kraj včlenil peníze ze zvýšeného výběru daní. Do zdrojů letošního rozpočtu tak kraj loni zapojil 405 milionů z loňských daní, do rozpočtu na příští rok ještě o 15 milionů víc z těch letošních.

Těch 420 milionů korun je víc, než kolik nám teď ty zvýšené daňové příjmy činí, zatím jsme vybrali o 412 milionů víc, ale ta vize je, že do konce roku to bude vyšší částka. Zapojujeme také úroky 130 milionů korun, které máme na našich účtech, podmínky máme velmi dobré, máme úročení asi 6,5 procenta. Zapojujeme také finanční rezervy, třeba 130 milionů, které jsme měli na nákup plynu," uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro ekonomiku a investice. I v příštím roce podle něj kraj počítá s vyššími daňovými příjmy, proti loňskému roku zhruba o 700 milionů korun.

Daňové příjmy kraje v posledních letech výrazně rostou. V roce 2018 získal kraj z daní 2,960 miliardy korun, loni to bylo 3,585 miliardy, letos 4,350 miliardy korun, což je zhruba o 765 milionů korun víc než loni. Už na jaře ale kraj 250 milionů korun zapojil do hospodaření. „Vzhledem k vyšší inflaci, než byla v předchozích letech, jsme se rozhodli, že nebudeme čekat a zapojíme zvýšené příjmy už v průběhu roku. I když máme dobré úročení na účtech, tak inflace je významně vyšší," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V investicích na příští rok jsou podle Půty všechny priority kraje, jako je výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec, učebny pro liberecké technické lyceum za 300 milionů korun, nový pavilon na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci za 120 milionů nebo nový centrální depozitář, ale i 50 milionů pro Liberec na rekonstrukci bazénu. „Počítáme také s 1,2 miliardy korun včetně státních a evropských dotací na rekonstrukce krajských silnic, podobně jako letos," dodal Půta. Celkově tak podle něj do investic půjdou více než dvě miliardy korun.

Na letošní rok schválilo zastupitelstvo původně rozpočet s příjmy bezmála 4,388 miliardy korun, výdaje měly být o 545 milionu korun vyšší. Schodek kryl kraj penězi, které získal loni navíc na daních a také úroky. Aktuálně už ale podle údajů z webu kraje překročily příjmy 13,5 miliardy korun, zatímco výdaje jsou necelých 12,4 miliardy. Hlavním důvodem nárůstu jsou nejen vyšší daňové příjmy, ale především peníze od státu pro školství a sociální služby, které krajským rozpočtem jen "protékají" a také dotace z evropských a státních fondů, které se kraji daří získávat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, Liberecký, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s rekordním rozpočtem přes šest miliard  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.