Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Chystá se stavba nového pavilonu libereckého Šaldova gymnázia. Hotový má být za dva roky

Výstavbu nového pavilonu učeben chystá Liberecký kraj v areálu libereckého Gymnázia F. X. Šaldy. Počet míst ve škole se díky tomu rozroste o 120, prostory by měly začít sloužit od začátku školního roku 2025/26. Nyní radní schválili finanční plán projektu, záměr ještě musí potvrdit zastupitelé.

Reagujeme tímto způsobem na zvýšenou poptávku po všeobecném vzdělávání a současné kapacity škol, kterou jsou zejména v aglomeraci Jablonce a Liberce nedostatečné. Zejména pak v případě krajského města to platí o něco víc,“ objasnil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Šaldovo gymnázium bylo pro rozšíření kapacity vybráno zejména proto, že je zde dostatečně velký pozemek, který umožňuje výstavbu nové budovy, aniž by to narušovalo výuku ve škole. To by například v případě gymnázia Jeronýmova nebylo možné. Výběr školy, která se rozšíří, je tak čistě praktický.

Na pozemku vznikne nová, jednoduchá budova, energeticky úsporná, s tepelným čerpadlem, zelenou střechou a fotovoltaikou na střeše. Navíc bude využita jižní stěna, která bude hojně osazena okny, aby se využilo slunečního svitu.

Při výstavbě chceme uplatnit dodavatelský režim design & build neboli vyprojektuj a postav, který se v minulost osvědčil třeba při dopravních stavbách. Dodavatelský systém design & build nám pomohl ušetřit nemalé finanční částky. Navíc to urychlí stavbu samotnou, protože stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků,“ potvrdil Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Zároveň dodal, že kraj v souvislosti s tímto projektem chce již využít tak zvanou Knihu standardů, kterou připravuje. Půjde o jakýsi manuál staveb, který do budoucna jasně přiblíží požadavky kraje na všechny nové projekty.

Náklady na stavbu pavilonu jsou odhadnuté na více než 312 milionů korun, kdy kraj část hodlá zajistit z dotačního fondu na podporu energetické účinnosti ve veřejných budovách. Předpokládaná výše spolufinancování ze strany kraje má činit asi 202 milionů korun. „Zahrnuje spolufinancování způsobilých výdajů ve výši 188.44.710 korun a nezpůsobilé výdaje na úpravu hřiště, drobnou architekturu a náhradní výsadbu ve výši 14.520.000 korun,“ doplnil Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Kromě rozvoje všeobecného vzdělávání kraj podporuje i rozvoj odborného a mimo jiné pokračuje na dalších projektech Center odborného vzdělávání. Konkrétně buduje centrum zdravotnicko-sociální při zdravotnické škole v Turnově, centrum strojírenství a robotiky v Jablonci nad Nisou při technické průmyslovce, při střední škole stavební a dopravní v Liberci vzniká centrum pro obrábění kovů a vstřikování plastů a v Semilech vyrůstá centrum stavebnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Gymnázium F. X. Šaldy, rozšíření, pavilon, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se stavba nového pavilonu libereckého Šaldova gymnázia. Hotový má být za dva roky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.