Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řemeslníci před zimou vylepšují oblíbenou rozhlednu Štěpánku

Pracovní ruch v těchto dnech panuje na nejstarší rozhledně Jizerských hor, na Štěpánce v Příchovicích v Kořenově. Řemeslníci dávají novogotickou dámu do pořádku po náročné letní sezoně, kterou má za sebou.

Nejde o žádnou velkou rekonstrukci, ale spíš běžnou údržbu, nechceme nic zanedbat. Udělaly se vnitřní omítky, vstupní portál, znovu se všechno natřelo. Na ochozu bylo potřeba vyspravit spáry,“ popsal část oprav Luboš Marek, starosta Kořenova. Opravy provoz omezily pouze minimálně a pokud vše půjde dobře, dodělají je řemeslníci o víkendu. Dokončení prací může překazit jen nepřízeň počasí.

Rekonstrukce má podle starosty zabránit především tomu, aby do rozhledny zatékalo a stále vítala návštěvníky v plné síle. Letošní sezona totiž byla poměrně náročná. „Na Štěpánku přišlo opravdu hodně lidí, s ohledem na rozhlednu i okolí bychom spíš potřebovali, aby jich trochu ubylo. Ale brzy začne zima, a to bude turistů méně,“ dodal Marek.  

Štěpánka stojí na vrchu Hvězda na Příchovickém hřebeni od roku 1892, kdy byla její stavba dokončena, začala se však budovat už v roce 1847. Jméno dostala po arcivévodovi Štěpánovi, který na zdejší vrch při své návštěvě vystoupal. Výška rozhledny je 24 metrů a nabízí rozhled do Krkonoš, Jizerských hor, údolí Desné a řeky Kamenice až k přehradě na Souši.  

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rozhledna Štěpánka se svolením L. Marka

Štítky rozhledna, Štěpánka, Příchovice, Kořenov, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslníci před zimou vylepšují oblíbenou rozhlednu Štěpánku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.