Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jablonec chce koupit dvě budovy zrušených pošt, obává se vzniku ubytoven

Jablonec nad Nisou chce od České pošty koupit obě budovy zrušených poboček ve městě, vedení radnice se obává, že by v nich mohly vzniknout ubytovny, řekl primátor Miloš Vele (ODS). V Jablonci, který je s bezmála 46.000 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, uzavřela Česká pošta od července dvě z pěti poboček - poštu v Rychnovské ulici v části Kokonín a poštu ve Vysoké ulici na sídlišti Šumava.

Budovy, pro které nemá pošta využití, prodává v elektronické aukci nejvyšší nabídce, jablonecký primátor považuje toto rozhodnutí za nesmyslné a městu podle něj může přinést řadu problémů, protože nebude mít šanci ovlivnit, co v domech bude. „My ty pošty nechceme zadarmo, ale aby nám to prodali za znalecký posudek, za tržní cenu. Oni možná dostanou v aukci o 200.000 korun víc, ale může to způsobit spoustu problémů, které my ve finále stejně budeme sanovat veřejnými penězi," doplnil Miloš Vele.

Například pro budovu na sídlišti Šumava by mělo město využití, mohlo by tam podle náměstkyně primátora Jany Hamplové (Starostové pro Liberecký kraj) vzniknout nízkoprahové centrum pro starší děti, které by jim nabídlo zázemí i místo k trávení volného času. Po uzavření nízkoprahového centra Padák ve Mšeně takový prostor městu chybí. „Budeme na to hledat peníze i prostory, (město) chce mít místo, kam budou moci děti docházet, aby netrávily čas na ulici. Zatím je to teprve záměr," doplnila Hamplová.

Česká pošta od července kvůli úsporám zrušila v zemi téměř 300 poboček, zůstalo jich 2900, propustila zhruba 1500 lidí. Pošta argumentovala tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček i propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu. V Libereckém kraji skončilo na začátku prázdnin 13 poboček, nejvíc v krajském městě, kde se zavřela polovina z 12 pošt včetně druhé největší v OC Globus. O tři pošty přišla Česká Lípa a po jedné zavřeli v Turnově a Rokytnici nad Jizerou.

Samotné uzavření poboček podle vedení jablonecké radnice ve městě ani okolních obcích zásadní problémy nezpůsobilo. "My jsme byli s centrem sociálních služeb i připraveni, že pomůžeme seniorům, pokud by měli nějaký problém, a centrum nezaznamenalo ani jediný požadavek," dodala Hamplová. Ani v okolních obcích podle primátora nejsou hlášeny žádné problémy s doručováním pošty po redukci poboček.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, reality, správa, pošta, Česká pošta, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce koupit dvě budovy zrušených pošt, obává se vzniku ubytoven  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.