Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Turnově se chystají na zřízení nové základní školy, zájem zjišťují anketou

Nová základní škola rozšíří nejspíš v dohledné době nabídku vzdělávání v Turnově. Po rok a půl trvající intenzivní snaze se město dohodne s Libereckým krajem na směně školských budov. Díky tomu bude moci vzniknout nová škola.

Město Turnov míří k potvrzení Memoranda o spolupráci ve věci realizace projektových prací za účelem možné budoucí směny školních areálů v Turnově mezi Libereckým krajem a městem Turnov. Liberecký kraj memorandum potvrdil na jednání koncem září, turnovští zastupitelé rozhodnou na konci října.

Podstatou úmluvy je předání areálů Obchodní akademie a Hotelové školy ve Zborovské ulici a Gymnázia Turnov na Výšince, kraj na oplátku převede na město budovu Střední odborné školy v Alešově ulici. Právě tady má po stavebních úpravách vzniknout nová základní škola pro téměř 775 žáků v 1. až 9. ročníku, tedy 31 tříd po zhruba 25 dětech,“ uvedla mluvčí města Turnova Marcela Jandová.

U příležitosti blížící se směny nyní město vyzývá veřejnost, aby se zapojila do ankety, ve které mimo jiné zjišťuje zájem o vzdělávání v nové škole. „Pociťujeme velký přetlak dětí, zejména těch v šestých třídách. Jde zejména o děti, které přichází k nám do Turnova z malotřídních škol z okolních obcí. Jde třeba o Přepeře, Svijany, Všeň, Příšovice a další,“ vysvětlila starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).  Město je jednoduše už nemá takřka kam dát a očekává, že nejdramatičtější situace nastane asi za dva roky. Podobné je to ale v současnosti i s prvňáky, kteří se už do kapacit turnovských tříd také skoro nevejdou. Nová škola by tak problém řešila.

Pro střední školy by se měnila pouze adresa a napříště budou sídlit v budovách vlastněných krajem, tedy jejich zřizovatelem. Střední odborná škola bude přesunuta do nově upraveného společného areálu OAHŠ ve Zborovské ulici. Gymnázium Turnov zůstane ve vlastní budově kraje. Město Turnov oproti tomu získá budovu v Alešově ulici pro zřízení plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Na přestavbu areálu již existuje architektonická studie, která bude představena veřejnosti ve středu 1. listopadu 2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny Antonína Marka na vlakovém nádraží. Tam se také o nové škole bude debatovat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky škola, směna, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově se chystají na zřízení nové základní školy, zájem zjišťují anketou  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.