Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Střechy úřadu a školy pokryje fotovoltaika. Vyrábět si budou svoji elektřinu

Budovu krajského úřadu v Liberci a Gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou, co nevidět pokryjí fotovoltaické panely. Liberecký kraj vybral firmu, která výstavbu fotovoltaických elektráren na střehách zajistí. Panely se postupně objeví i na dalších objektech, například výjezdových základních záchranářů či domech sociálních služeb.

Fotovoltaikou bude nejprve osazena střecha budovy D Krajského úřadu Libereckého kraje a budova Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou. 

Obě veřejné zakázky jsme vypsali na dodávku a montáž střešního fotovoltaického systému včetně připojení elektrárny do rozváděče a napojení do distribuční sítě za splnění podmínek ČEZ distribuce, dále řízení a měření dat pro monitoring a vzdálený dohled. Součástí plnění je také pravidelná údržba po dobu 3 let od předání a převzetí díla, a to vždy třikrát ročně,“ vysvětlil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Fotovoltaická elektrárna na střeše objektu budovy D bude mít výkon 93,6 kWp, fotovoltaika na střeše budovy jabloneckého Gymnázia Dr. Antona Randy pak 30,36 kWp.

V případě zakázky pro budovu D obdržel kraj dvě nabídky. Hodnotící komise vybrala společnost Wattcontrol, s nabídkovou cenou přibližně tři a půl milionu korun. Zhotovitelem pro fotovoltaiku na budově gymnázia je také společnost Wattcontrol za nabídkovou cenu necelých milion a tři sta tisíc.

Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí. Budovy, na kterých fotovoltaiky vzniknou, se tak stanou soběstačnými. Pevně věřím, že se letos dočkáme také potřebné legislativy, která by nám umožnila vyrobenou energii sdílet mezi našimi příspěvkovými organizacemi. Na zákon o komunitní energetice čekáme již několik let,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).  

Fotovoltaické elektrárny plánuje na nových stavbách i v dalších případech. Konkrétně budou zajišťovat elektřinu pro výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v hrádku ad Nisou a Jablonci nad Nisou. Dále na Centru odborného vzdělávání při zdravotnické škole v Turnově, na zařízení sociálních služeb Tereza v Semilech a Benešově u Semil a na budově APOSS Liberec, která se staví ve Vratislavicích nad Nisou.

Fotovoltaickou elektrárnu chce kraj vybudovat i na ploše bývalého vojenského letiště v Ralsku – Hradčanech.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky fotovoltaika, krajské budovy, Liberecký kraj, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střechy úřadu a školy pokryje fotovoltaika. Vyrábět si budou svoji elektřinu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.