Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vyhořelý zámek v Zahrádkách je na prodej, univerzita chce 32 milionů

Vyhořelý zámek v Zahrádkách na Českolipsku je na prodej. Pražská Univerzita Karlova, které patří, ho nabízí prostřednictvím pražské realitní kanceláře I.E.T. Reality. Za památku chce 32,27 milionu korun, v případě většího počtu zájemců může být využita aukce. Zámek vyhořel na konci ledna 2003, od té doby je prázdný, univerzita na jeho obnovu peníze nemá a dotace se získat nepodařilo. Náklady na obnovu se odhadují na více než 600 milionů korun.

Nový majitel by měl počítat s tím, že zámek je kulturní památkou. Makléř Ondřej Svozil upozorňuje na to, že případné úpravy bude muset konzultovat s památkáři. Žádné další nevýhody, které by mohly ovlivnit rozhodování potenciálního nového majitele, nevidí. „Můžete tam klidně bydlet, nemusíte tam nikoho pouštět na prohlídky," řekl pro MF Dnes Svozil a dodal, že v posledních 20 letech se objekt nevyužíval, lidé navštěvovali jen přilehlé zahrady.

Zámek postavený v druhé polovině 16. století vlastní univerzita od roku 1974. Měla v něm hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. Škole sloužil pro výuku jazyků a byl cenným zdrojem peněz. Požár budovu zachvátil 30. ledna 2003 a rozšířil se tehdy na celou budovu. Z jedné z nejcennějších památek regionu zbyly jen obvodové zdi a více než rok do ní pršelo, než dostala alespoň provizorní střechu. Aby se zabránilo další devastaci, má objekt svého správce a škola pravidelně investuje do jeho údržby.

Areál je na prodej včetně více než sedmi hektarů pozemků, hospodářským dvorem, domem správce a skleníky. O pozemky sousedící s parkem a budovu konírny měla v minulosti zájem obec Zahrádky, s univerzitou jednala. „O prodeji jsme se dozvěděli až na základě inzerce bez předchozí komunikace ze strany vlastníka, což nás dost překvapilo," řekl deníku starosta Martin Macho (NEZ). Na koupi celého areálu podle něj obec se 700 obyvateli nemá a nákladná rekonstrukce by pro ni byla velkým soustem. Obává se toho, že by v areálu v zájmu rychlé návratnosti investice mohla vzniknout ubytovna.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj, HZS LK

Štítky ČR, reality, památky, školy, vysoké, Praha, Zahrádky, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhořelý zámek v Zahrádkách je na prodej, univerzita chce 32 milionů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.