Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oprava náměstí v Novém Městě spěje k závěru. Rozsvítí ho tisíce květů

Jedna z největších investičních akcí Nového Města pod Smrkem v posledních letech pomalu míří do finiše. Rekonstrukce Mírového náměstí, která začala před dvěma lety, má před sebou už jen dílčí dodělávky. Oficiálně jej symbolicky předají obyvatelům zástupci města příští rok v červnu u příležitosti oslav výročí 440. výročí vzniku města.

Do konce listopadu bude hotovo, ale pak ještě nějaký čas zaplní poslední úpravy a dodělávky. Ale to nejzásadnější z rekonstrukce je za námi. Předání úplně dokončeného náměstí pak chceme uspořádat u příležitosti oslav v příštím roce,“ popsal starosta Nového Města pod Smrkem Petr Černica (ANO).

Podzimní dny jsou například využívány k výsadbě, která hned v jarních měsících rozzáří centrum města pestrými barvami. Žáci Střední školy hospodářské a lesnické z Frýdlantu do záhonů zasadili v uplynulých týdnech již téměř 7 900 kusů trvalek a 29 000 cibulovin. „Ještě pokračujeme, kromě cibulovin a trvalek také sázíme keře. Je to v rámci veřejné zakázky a naše žáky si na práce najala firma, která všechnu výsadbu na náměstí provádí,“ popsal ředitel školy Miroslav Kudrna s tím, že školáci se běžně starají o zeleň ve městech, například ve Frýdlantu nebo o záhony v okolí škol a objednat si je může třeba k přetvoření zahrady kdokoli.

Náměstí má celou řadu nových prvků, například vsakovací čtverce, šotolinu a kameninu, která udrží vodu, když hodně naprší. Do ní jsou vysazovány odolné druhy rostlin. „Je to jedna z menších věcí, zásadní je, že z náměstí zmizela například postkomunistická tribuna. Odklonili jsme také kanalizaci, která vedla pod povrchem a celou ji vyvedli do bočních ulic, a tak přes náměstí nevede nic. Pod povrchem se také našla třeba stará podzemní nádrž, kterou jsme odstranili. Chtěli jsme, aby bylo náměstí více přístupné,“ popsal místostarosta Jaromír Pelant (Občané pro Nové Město p.s.).  

Na náměstí se také vrátila napodobenina původního napájecího džberu, kterou nechalo město znovu vytvořit podle dobových snímků. Kdysi jej využívali kočí projíždějící městem pro napájení koní, dnes je jakousi náhradou kašny.  Kolem jsou vysázené čtyři lípy, aby ještě umocnily ducha místa. Některé stromy ve špatném stavu na náměstí byly pokácené, ale jiné je nahradí.

Nové jsou povrchy, chodníky a další části náměstí, jehož rekonstrukce začala zhruba před dvěma lety a byla rozdělena do dvou etap. První se věnovala kanalizaci, při druhé se revitalizoval celý střed náměstí.

Pod zem jsme také nechali zabudovat rozvaděče pro trhovce, abychom sem dostali život a mohli pořádat různé tematické trhy. Nemám na mysli běžné, co u nás míváme, ale spíš ty slavnostnější, jako jsou vánoční či velikonoční a v příštím rokem samozřejmě slavnosti doprovázející oslavy výročí založení města,“ doplnil Pelant.

Rekonstrukce náměstí v Novém Městě pod Smrkem přišla na 67 milionů korun, s tím, že se nakonec podařilo městu získat dotace, a tak se část pokryla právě z těchto peněz.

Další velká investiční akce čeká město v roce 2025, a to rekonstrukce Vaňkovy ulice, kde dojde k náročné obnově páteřní kanalizace města. Spolupracovat bude v tomto případě město s Frýdlantskou vodárenskou společností a práce budou rozvrženy do několika etap.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SŠHL Frýdlant

Štítky náměstí, rekonstrukce, Nové Město pod Smrkem, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava náměstí v Novém Městě spěje k závěru. Rozsvítí ho tisíce květů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.