Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Parkovací dům u kraje je téměř hotový. Veřejnosti začne sloužit od ledna

Za měsíc bude dokončen parkovací dům u Krajského úřadu v Liberci a dojde k předání stavby. Od 1. ledna roku 2024 v něm budou moci začít parkovat své vozy zaměstnanci úřadu i veřejnost.

Blížíme se do finále. Měli jsme celkem 7 dodatků k uzavřené smlouvě. Zasmluvněná cena byla ve výši 232 974 tisíc s DPH, finální je 246 milionů včetně DPH. Činí to asi 5 procent navýšení, což podle mého není zásadní částka u staveb tohoto typu, proto to považuji za úspěch,“ řekl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Ceny se měnily zejména s ohledem na aktuální zjištění na stavbě i s ohledem na vývoj na stavebním trhu, neboť architektonická soutěž se konala již v roce 2016 a projektová dokumentace odpovídala tehdejším technickým parametrům.

Zpočátku stavby se například muselo sanovat podloží a opěrná zeď, což se ukázalo nutné až v průběhu stavby. Řešila se také optimalizace výztuží s použitím vyšší třídy betonu, přeložka vodovodu a kanalizace, na střechu byla oproti projektu položena kvalitnější fólie s delší životností a podobně.

Je potřeba dodat, že výsledná částka na vícepráce pomůže celou stavbu zkvalitnit z mnoha hledisek, a to například v oblasti elektromobility. Příkladem je montáž rychlonabíjecí stanice, která jde ruku v ruce s trendem vývoje technického využití elektromobilů, a ta v původním projektu nebyla,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Na stavbu náplavky u svého sídla dostal Liberecký kraj šest nabídek

Na stavbu náplavky u svého sídla dostal Liberecký kraj šest nabídek, teď je bude posuzovat. Náklady stavby odhadli projektanti na bezmála 160 milionů korun, což byla také maximální přípustná cena, kterou téměř všichni uchazeči dodrželi. Stavba je...

Na stavbu parkovacího domu bude navazovat druhá plánovaná etapa proměny okolí krajského úřadu a dolního centra Liberce, a to náplavka. Dokončena má být na podzim příštího roku.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky parkovací dům, stavba, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Myslím, že už těch parkovacích domů a potažmo obchodních center bylo dost. Je to dost peněz, které by se mohli investovat raději do lidí, kteří to víc potřebují a do potřebnějších oblastí než zase do aut.

Středa, 8. listopadu 2023, 18:09Odpovědět

K L

Naopak. Myslím, že na výstavbu parkovacích domů, by měla být vyčleněna každoročně poměrná část rozpočtu města a kraje. Parkovací domy by měly být na každém rohu. Měly by být zapuštěné pod povrchem. Pak nebudou lemplové typu Šolc okrádat lidi na parkovném s odůvodněním, že je málo míst k parkování.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 09:16Odpovědět

Karel Moricky

Co navrhujete?

Středa, 8. listopadu 2023, 21:30Odpovědět

Parkovací dům u kraje je téměř hotový. Veřejnosti začne sloužit od ledna  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.