Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj daroval ukrajinské neziskové organizaci přístroj na měření radonu

Drobnější, byť neméně důležitý dar, věnoval Liberecký kraj zástupcům ukrajinské neziskové organizace Flóra. Přístroj na měření radonu, který na Ukrajině využijí k odhalení míst s vyšší hladinou radioaktivity. Nejde zdaleka o první ani poslední pomoc Ukrajině ze strany kraje.

Přístroj dokáže indikovat hladinu radonu do 24 hodin. Cena přístroje činí 4.448 korun včetně DPH.

Přístroj pomůže odhalit místa, kde je mnohonásobně překročena běžná úroveň radioaktivity. Ruská invaze na Ukrajině totiž způsobila, že nevyužité uranové doly jsou nyní nebezpečné pro obyvatele. Darování detektoru je další z příkladů, byť symbolický, jak pomoci zemi, která se brání proti vpádu agresivního nepřítele,“ uvedl Josef Jadrný, bývalý náměstek Libereckého kraje, který z organizací spolupracuje.

Ukrajinská nezisková organizace Flóra volá po uzavření nebezpečných uranových dolů a nápravě nepříznivé ekologické situace, kterou způsobila zejména těžba chemickým loužením. 

Zkušenost s těžbou chemickým loužením máme i my v Libereckém kraji, a to například ve Stráži pod Ralskem a okolí,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Liberecký kraj pomáhá Ukrajině od začátku války, a to především partnerské Vinnytské oblasti. Za rok 2022 poskytl Ukrajině celkem 29.450.763,80 korun a také hmotnou podporu, například generátor nebo třicet satelitních telefonů. Finanční humanitární dar 25 milionů také poskytl komunitní nadaci Podilska Hromada, s finanční podporou pro Ukrajinu se v rámci humanitní pomoci připojila i krajská nemocnice.

V letošním roce kraj navíc Vinnytské oblasti daroval 5 milionů korun na rekonstrukci tamního Krajského stacionáře pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Peníze na to Liberecký kraj vyčlenil ze svého krizového fondu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky dar, Ukrajina, konflikt, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Mazanek

Přístroj na měření korupce potřebují víéc !!

Sobota, 11. listopadu 2023, 16:34Odpovědět

Petr Vileta

Ten by se hodil i u nás, zejména ODS :)

Sobota, 11. listopadu 2023, 16:34Odpovědět

Kraj daroval ukrajinské neziskové organizaci přístroj na měření radonu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.