Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fotopasti zachytily v Národním parku České Švýcarsko divokou kočku. V české přírodě jsou velmi vzácné

Fotopasti rozmístěné v Národním parku České Švýcarsko vydaly překvapivé svědectví. Na záběrech se objevila kočka divoká. Správa parku se nyní snaží výskyt kočky divoké na území parku potvrdit.

Kočku divokou na snímcích objevili při vyhodnocování shromážděných dat za uplynulý rok odborníci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity. Narazili na sérii snímků z loňského března, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou. Snímky vznikly ve fotopastech umístěných ve vnitřních částech národního parku, při hranici jeho klidového území. Správa Národního parku České Švýcarsko se nyní snaží výskyt kočky divoké na svém území potvrdit.

Vzhledem k tomu, že se jedná o snímky pořízené za denního světla, jejichž kvalita je mimořádná, lze říci, že se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou, která má všechny typické rozlišovací znaky a naopak nenese žádné zjevné znaky křížence,“ řekl Martin Valášek, zoolog Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodal: „Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí.“

Zoologové rozmístili fotopasti nyní na vybraná místa a přidali vnadidla, která mají kočky přilákat. Doufají, že se jim kromě dalších fotografií podaří časem získat i vzorky srsti a podrobit je analýze DNA. Chtějí také zjistit, zda šlo pouze o migrujícího jedince, anebo zda se kočky usadily v parku natrvalo. Pokud se v oblasti usadily, šlo by o zcel mimořádnou událost.

Kočky divoké jsou v přírodě České republiky velmi vzácné, v uplynulém desetiletí byly ojediněle zaznamenány pouze v několika oblastech, například na Šumavě, v Beskydech či v Doupovských horách. Národní park České Švýcarsko by se tedy mohl stát jednou z mála lokalit v České republice s potvrzeným výskytem kočky divoké.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa NP České Švýcarsko

Štítky fotopasti, kočka divoká, NP České Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotopasti zachytily v Národním parku České Švýcarsko divokou kočku. V české přírodě jsou velmi vzácné  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.