Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kontroly ubytoven v Jablonci budou pokračovat. Řeší se bezpečnost i švábi

Kontroly v jabloneckých ubytovnách budou pokračovat. Shodli se na tom zástupci všech institucí, jejich týmy vyrazily v září na kontrolu těchto zařízení v Jablonci nad Nisou. V ubytovnách je třeba řešit nejen podmínky, v nichž lidé žijí, ale i bezpečnost lidí žijících v okolí, hromady odpadů či přemnožené hlodavce a hmyz.

Ubytovny a někteří jejich obyvatelé nám způsobují hodně starostí. Nepořádkem počínaje, hlukem a nevhodným chováním konče. Proto jsem inicioval rozsáhlou kontrolu ubytoven za účasti zástupců složek IZS i pracovníků magistrátu. A rozhodně nezůstane jen u jedné kontroly, i nadále budeme sledovat, zda a jak se zjištěné nedostatky odstraňují. Je to jeden z mnoha kroků, jak zvyšovat bezpečí ve městě,“ řekl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Zářijové kontrole se nevyhnuly tři ubytovny v Jablonci nad Nisou, prošlo jí téměř 180 osob, z toho více jak 50 cizinců. Zatímco policisté se zaměřili na kontrolu cizinců a jejich oprávnění či na pátrání po hledaných lidech, hasiče třeba zajímalo zajištění protipožárních opatření. Policisté odhalili několik přestupků, nedostatky shledali i hasiči.

V současné době vedeme s provozovateli přestupkové řízení. Jsou povinní, v souladu s příslušnou právní úpravou, nedostatky odstranit, což si samozřejmě ověříme,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jaroslava Benešová. S hasiči spolupracuje úzce také jablonecký stavební úřad. 

Ubytovna byla zamořená šváby, štěnicemi i hlodavci

Všechny tři ubytovny také zkontrolovali hygienici, dvě prošly bez větších zádrhelů, třetí ovšem dopadla zcela opačně. V jejích horních patrech zaznamenali kontroloři výskyt švábů a štěnic.

„Všeobecně jsou byty v celém patře stroze zařízené, čalouněný nábytek bývá znečištěný, ložní prádlo zašpiněné, v bytech je nepořádek a špína. Tento úklid je však věcí ubytovaných osob,“ řekla Monika Hausenblasová, ředitelka odboru epidemického Krajské hygienické stanice v Liberci s tím, že protokol o kontrole předali hygienici majiteli ubytovny, od něhož v říjnu dostali protokoly o opakované speciální ochranné dezinsekci, kterou provedla odborná firma. „Podle správce ubytovny si mohou nájemníci po provedené speciální ochranné dezinsekci zdarma vyprat, za běžné praní platí,“ dodala Hausenblasová. Mimo jiné už v srpnu hygienici provedli na základě podnětu na pozemcích ubytovny státní zdravotní dozor zaměřený na hlodavce a zjistili silné zamoření. Protokol o speciální ochranné deratizaci provedené odborným pracovníkem majitel ubytovny také doložil. Další kontrolu plánují hygienici v listopadu.

Problémem jedné z kontrolovaných ubytoven je velmi často také nepořádek a velké množství odpadků. „V průběhu celého roku jsme řešili přeplněné nádoby na odpad a pytle s odpady kolem nich. Obyvatelé zařízení odkládali svůj odpad i k sousedům. Společně s oddělením životního prostředí a státní památkové péče, které má v kompetenci kontrolu nakládání s odpady u právnických osob, jsme vyzvali provozovatele ubytovny k navýšení kapacity nádob,“ popsala Barbora Šnytrová, vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu. Provozovatel zajistil velkokapacitní kontejner a jeho pravidelné vyvážení. Podle Šnytrové se tím situace výrazně zlepšila a odpadky se před ubytovnou už nehromadí. I v tomto ohledu budou probíhat další kontroly. 

V Jablonci kontrolovali ubytovny. Společně je prověřili policisté, strážníci, hasiči, hygienici i veterináři

Ubytovny v Jablonci nad Nisou prošly důkladnou prověrkou. Zaměřili se na ně společně policisté, strážníci, hasiči, hygienici i veterináři. Na kontrolu vyrazili na popud města a prověřoval se nejen pobyt cizinců, ale i například protipožární...

S kontrolami bezpečnosti i třeba právě zmíněného nepořádku pomáhají pravidelně i strážníci. „Hlídky městské policie působí pravidelně v okolí ubytoven i v ubytovnách samotných, kde nejčastěji řeší drobné protiprávní jednání vztahující se k veřejnému pořádku a občanskému soužití. V součinnosti s hlídkami Policie České republiky pokračuje městská policie v kontrolách jabloneckých ubytoven a stále je zařazuje do plánu činnosti,“ připomněl Michal Švarc, ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou.

V ubytovnách žije asi padesát dětí

Rozsáhlé kontrolní akce se zúčastnili také pracovníci jabloneckého magistrátu. Oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) zaznamenalo, že v ubytovnách žijí děti od kojenců po 18 let věku.

Jednu z trojice ubytoven na území města vnímáme jako nejproblematičtější z hlediska hygienických a bezpečnostních podmínek, neboť tu žije v rodinách přibližně 50 dětí. Ne všem je věnována pozornost jako dětem ohroženým, na něž se vztahuje sociálně-právní ochrana. Těch je v současné době 33 a sociální pracovníci oddělení zde vykonávají častá šetření, poskytují podporu, poradenství, koordinují vhodné sociálně-aktivizační služby a případně přijímají intervence a opatření v zájmu dětí. Z těchto 33 OSPOD evidovaných dětí je však 25 bez trvalého bydliště v Jablonci n. N. V takových případech se sociálně-právní ochrana dětí samozřejmě také vykonává, a to institutem dožádání místně příslušného OSPOD, nejčastěji Liberce, a následnou spoluprací,“ doplnila Hana Krámská, vedoucí OSPOD jabloneckého magistrátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky ubytovny, kontroly, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly ubytoven v Jablonci budou pokračovat. Řeší se bezpečnost i švábi  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.