Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Frýdlant získal peníze na modernizaci osvětlení, vymění 865 lamp

Frýdlant na Liberecku plánuje zmodernizovat veřejné osvětlení. Za úsporná LED svítidla vymění ve dvou etapách 865 lamp a další dvě lampy doplní. Na projekt za bezmála 11 milionů korun získala radnice z programu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) 7,2 milionu korun.

Díky modernizaci by se měly náklady města na osvětlení ulic snížit zhruba na čtvrtinu.

Ve Frýdlantu a Albrechticích je bezmála 1200 lamp veřejného osvětlení, při první a druhé etapě modernizace se vymění více než 70 procent z nich. „Navazovat bude ještě třetí etapa," dodala mluvčí města Martina Petrášková. Některé lampy už ve městě vyměnili při opravách komunikací. „Testovaly se už LEDky v části Husovy ulice od Školní dolů k Nerudově ulici. Použité byly také při rekonstrukci Kodešovy ulice od hřbitova dolů ke Špitálku," dodala.

Řada měst v Libereckém kraji investuje do modernizace veřejného osvětlení ve snaze ušetřit. Například v Jablonci nad Nisou už loni vyměnili bezmála 600 svítidel, další obnova byla součástí rekonstrukcí komunikací. Při letošní etapě výměny 883 svítidel město obnovilo i svodové kabely, sloupy jsou ale původní. Radnice na obnovu získala 8,2 milionu korun dotací. Náklady na energie by to podle primátorova náměstka Petra Roubíčka (ODS) mělo snížit o bezmála 73 procent.

Za úsporné LED osvětlení mění výbojky také Liberec, devět milionů korun získala z Národního plánu obnovy na modernizaci svého veřejného osvětlení Česká Lípa. Díky tomu může za úsporná svítidla vyměnit 757 starých výbojek, což je zhruba šestina veřejného osvětlení ve městě. „Náklady na osvětlení města by to mělo ročně snížit zhruba o pětinu," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Moderní osvětlení by díky tomu měly získat ulice Borská, U Ploučnice, Purkyňova nebo Děčínská.

V modernizaci osvětlení pokračují také v Novém Boru na Českolipsku, na jaře vyměnili dalších 544 lamp za úspornější ale výkonnější LED svítidla. Městskému rozpočtu by to na nákladech za elektřinu mělo ušetřit až milion korun ročně. Na modernizaci získala radnice 3,4 milionu korun z MPO. Modernizace osvětlení tím ale podle starosty Jaromíra Dvořáka nekončí. Město počítá s obnovou veřejného osvětlení v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužické a Jungmannově. Kromě toho je podle starosty v plánu výměna další tisícovky svítidel, pokud se na ni podaří získat dotaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant získal peníze na modernizaci osvětlení, vymění 865 lamp  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.