Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hledač našel v lese na Frýdlantsku protitankovou střelu z války

I po více jak 80 letech je možné nalézt pozůstatky munice či jiných předmětů z 2. světové války. Přesvědčil se o tom i amatérský hledač, který vyrazil pátrat o víkendu do lesů na Frýdlantsku.

Už po několika minutách strávených v lese mu jeho detektor začal hlásit nález. Po odstranění nánosu zeminy vytáhl ze země několik kilogramů vážící předmět a hned mu bylo jasné, že jde o munici. Neváhal. Místo zajistil a kontaktoval policii.

Policisté na místě vytyčili bezpečný perimetr okolo nálezu a vyžádali si na místo specialisty z pyrotechnické služby, kteří si velmi zachovalý a plně funkční německou protitankovou střelu ráže 88 mm zajistili a převzali k odborné likvidaci.

Za upozornění stojí, že průzkum s detektorem kovů v přírodě je dle platných zákonů archeologickým výzkumem a musí splňovat určitá kritéria. Kromě potřebného souhlasu vlastníka pozemku, kde chcete hledat, je nedílnou součástí také průkaz hledače s detektorem kovů (amatérského spolupracovníka). K archeologickému výzkumu mají oprávnění pouze odborné archeologické a muzejní instituce,“ upozornil mluvčí Policie ČR Vojtěch Robovský.  

V opačném případě platí, že archeologické činnosti bez patřičných dokladů, bez souhlasu majitelů pozemků a bez proškolení jsou nelegální.

Místo je také nutné zabezpečit, s nálezem nemanipulovat a přivolat policii.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nález, munice, 2. světová válka, Frýdlantsko, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledač našel v lese na Frýdlantsku protitankovou střelu z války  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.