Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Práce na rozšíření podchodu u arény v Liberci začne v prosinci

V prosinci začnou v Liberci práce na rekonstrukci a rozšíření železničního propustku mezi ulicemi 28. října a Doubská. Nevábný, úzký a tmavý tunel slouží jako podchod na trase ke dvěma školám, multifunkční aréně a dalším sportovištím v městském Sport parku. Modernizace propustku si vyžádá zhruba 63 milionů korun. Slavnostní zahájení stavby je plánováno na 8. prosince.

Hlavní stavební práce započnou v roce 2024 a potrvají do poloviny roku 2025," dodala mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Propustek je pod železniční tratí do Staré Paky, jezdí ale přes něj i vlaky na tratích do České Lípy a Jablonce nad Nisou. „Železniční doprava bude zachována bez omezení, zavedení náhradní autobusové dopravy nebude zapotřebí. Stavební práce budou mít vliv pouze na provoz na přilehlých komunikacích, detailní omezení budeme ještě řešit se zhotovitelem stavby," uvedla mluvčí Správy železnic.

Na modernizaci propustku se bude podílet i Liberec, který zaplatí související náklady spojené s vybudováním chodníků či osvětlení. Podíl města by měl být zhruba 23 milionů korun, částečně ho chce radnice hradit z dotace od Libereckého kraje. Žádá o šest milionů korun. Liberec si od modernizace propustku slibuje zvýšení bezpečnosti provozu.

Podchod mezi částmi města Horní Růžodol a Rochlice využívají hlavně lidé, kteří míří za nějakou akcí do Sport parku s arénou, studenti gymnázia a základní školy a místní. Denně jim projde přes 500 lidí, při větší akci ve Sport parku je to kolem 1200 lidí. V současném stavu ale bezpečně nepůsobí. Je bez osvětlení, na šířku má jen dva metry, na výšku 1,85 metru a ústí do dvou frekventovaných ulic 28. října a Doubská, kterými denně projede přes 10.000 vozidel. V projektu se počítá s rozšířením podchodu na více než dvojnásobek a na výšku by pak měl mít 2,5 metru.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, železnice, správa, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Čihák

Tunýlek. Chodil jsem jím do základní a střední školy. Největší nával lidí v něm byl, když se šlo na fotbal. Tenkrát se hrálo ne u Nisy, ale u stadionu. To jsme v něm procházeli krokem, tělo na tělo. Hezké vzpomínky z dětství.

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 06:56Odpovědět

Práce na rozšíření podchodu u arény v Liberci začne v prosinci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.