Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonci zdraží nájemné v obecních bytech i v městských ubytovnách

O dvacet procent zvýší město Jablonec nad Nisou ve svých bytech nájemné. Od nového ruku bude vyšší cena pro nové nájemníky, pro lidi, kteří již v obecních bytech bydlí, se cena zvýší až od 1. července 2024. Město se k tomuto kroku rozhodlo s ohledem na rostoucí náklady na opravy a investice do bytového fondu.

Zvýšení bude platné od 1. ledna příštího roku u nově uzavíraných nájemních smluv, u smluv už existujících se nájemné navýší od 1. července příštího roku,“ popsal jablonecký náměstek pro správu majetku Petr Roubíček.  

Nájemní smlouvy na dobu určitou Jablonec nad Nisou uzavírá na dobu od tří měsíců do dvou let. U nově pronajímaných bytů po rekonstrukci bude běžné nájemné ve výši 150 Kč/m2 oproti současným 120 Kč/m2, za metr čtverečný v rekonstruovaných bytech v domech zvláštního určení, které užívají zvláště senioři, nově nájemníci zaplatí 100 korun oproti současným 80 Kč/m2.  

Ceny stoupnout také v městských ubytovnách. Jablonec nad Nisou má dvě pro dospělé v ulicích Březová a Střelecká a jednu krizovou ubytovnu pro rodiny s dětmi do 18 let v ulici Lípová. Naposledy byly poplatky v ubytovnách zvýšené v dubnu 2020, od té doby však významně vzrostly ceny elektřiny, vody, vytápění, ale i běžných oprav.

Lidé žijící v ubytovnách v ulicích Březová a Střelecká budu od 1. 1. 2024 platit 4800 Kč za lůžko měsíčně ve dvoulůžkových pokojích, 7500 Kč za lůžko měsíčně v jednolůžkových pokojích a 300 Kč měsíčně za každý vlastní elektrospotřebič v pokoji. V krizové ubytovně v Lípové ulici zaplatí rodič s dítětem měsíčně 5000 Kč, každý další dospělí 1200 Kč měsíčně a dítě 600 Kč. Dále zde ubytovaní hradí tisícikorunový paušál za spotřebovanou elektřinu a 300 Kč za každý elektrospotřebič. U nově uzavíraných smluv budou ceny platit už od 1. 12. 2023.

Ubytovna v Březové ulici má 30 lůžek v 18 pokojích, z toho je pět pokojů jednolůžkových a další jednolůžkový je možné upravit na dvoulůžkový. V ubytovně ve Střelecké ulici žijí ukrajinští uprchlíci se svými dětmi. Je zde 24 lůžek ve 14 pokojích a v polovině příštího roku by se ubytovna měla začít přestavovat na byty pro seniory. V krizové ubytovně v Lípové ulici jsou čtyři bytů 0+1 a 1+1, jeden byt krizový 1+1 a provozní místnost s pračkou,“ doplnila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Ohodnoť článek

Foto Město Jablonec

Štítky nájemné, zvýšení, městské byty, ubytovny, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie přestane válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, výrobou vražedného šrotu bude ekologie, peníze na život. Lidé se musí spojit, přijít ke všem volbám říct mafii a dost ! Začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, více píšu ve vláknech diskusí.

Úterý, 28. listopadu 2023, 17:52Odpovědět

V Jablonci zdraží nájemné v obecních bytech i v městských ubytovnách  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.