Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž z Hejnic zbil známého a držel ho celý den, obžalován je z pokusu o vraždu

Před soudem v Liberci dnes stanul sedmačtyřicetiletý Jan Holický. Letos na jaře zbil svého o šest let mladšího známého a poté ho držel přes 24 hodin ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku, než ho zadržela zásahová jednotka policie. Muž je obžalován z pokusu o vraždu, hrozí mu až 20 let vězení.

Státní zástupkyně Petra Pazderková uvedla, že násilný čin spáchal s rozmyslem. Rozsudek dnes soud nevynese.

Podle obžaloby motivací k činu obžalovaného byl vztek poté, co se dozvěděl, že by jeho známý měl převzít bar, který dosud sám provozoval. Holický u soudu dnes uvedl, že nechtěl svého známého zabít a ani neplánoval jeho napadení. Za způsobenou zdravotní a duševní újmu požaduje napadený muž skoro 3,7 milionu korun. Utrpěl těžké poranění mozku, mnohočetné poranění obličeje, měl zlomené žebro, propíchnutý hrudník, rozvíjel se u něj zánět plic, měl závažnou poruchu funkce ledvin, byl i podchlazený a měl i další poranění.

Podle Pazderkové obžalovaný napadl svého známého opakovanými údery pěstí a lokty. „Použil k tomu také francouzskou hůl, a to do všech částí těla, jak do hlavy, tak trupu, nohou. To mělo za následek, že u poškozeného dle mého jen shodou okolností nenastala smrt," uvedla Pazderková.

Holický dnes u soudu obšírně vypovídal celé dopoledne. Uvedl, že bar v Hejnicích začal provozovat loni v listopadu a jeho známý mu v tom pomáhal. Označil ho za velmi dobrého kamaráda. „Věděl o mně vše," řekl Holický. Obžalovaný tvrdil, že svému kamarádovi pomáhal i finančně. Zlom podle něj nastal, když se dozvěděl, že chce po něm převzít bar. „Tohle mě zdrtilo, vyvolalo ve mně pocit, nedokážu to úplně popsat, naprostého zklamání a ztráty důvěry," uvedl Holický.

Podle obžaloby svého známého vylákal 12. dubna okolo 22:00 k sobě na chalupu, jež byla v té době staveništěm, držel ho tam do 14. dubna do 0:45. U soudu dnes Holický uvedl, že se svým známým chtěl jen mluvit kvůli tomu, aby uznal dluh, který vůči němu měl. „Šel ze své vůle, čas si určil sám i místo. Původní dohoda byla jiná," řekl obžalovaný. Podle něj se nejprve hádali a až poté se mezi nimi strhla první rvačka. Holický uvedl, že po ní šel rozsvítit a podruhé svého známého napadl, když byl v polokleku. „Vysmíval se mi," řekl obžalovaný.

Podle jeho verze jeho známý poté odmítal, aby ho odvezl domů či na ošetření k lékaři. „Byl jsem ujišťován, že je vše v pořádku," řekl Holický. Tvrdil, že ho chtěl odvézt večer 13. dubna, když ale za okny uviděl tři neznámé muže, nenapadlo ho, že jde o policii hledající jeho známého. Podle své výpovědi chtěl počkat, až odejdou, ale únavou a od bolesti zubů usnul a probudili ho až v noci zasahující policisté.

U soudu dnes také zaznělo, že Holický dříve pracoval u bezpečnostní agentury a má zkušenosti s bojovými sporty. Obžalovaný uvedl, že trénoval thajský box a brazilský bojový sport jiu-jitsu. Odmítl ale, že by chtěl svého známého zabít. „Při rvačce to nebylo vedené tak, abych Standu zlikvidoval, nebyl to záměr," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Toto je vzorek. Recidivistům vždy hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty kvůli přetíženým věznicím, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nebo doma, jinak se z toho bendobahna nevyhrabeme. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie přestane válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí výrobou vražedného šrotu bude ekologie, peníze na život. Přijďte ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost !

Úterý, 28. listopadu 2023, 17:32Odpovědět

Muž z Hejnic zbil známého a držel ho celý den, obžalován je z pokusu o vraždu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.