Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice kritizuje nákup pozemků na Tajvanu. Zvažuje trestní oznámení

Jablonecké zastupitelstvo na posledním jednání odsouhlasilo, že město koupí pozemky na Tajvanu u přehrady Mšeno a zaplatí za ně 35 milionů korun. Opozice zastoupená hutím ANO je však zásadně proti. Cenu považuje za přemrštěnou a zvažuje podání trestního oznámení na zastupitele, kteří návrh podpořili.

Jsme zastupitelé města a pokud máme jednat s péčí řádného hospodáře, k čemuž jsme se na ustavujícím jednaní zastupitelstva zavázali, nemůžeme souhlasit s tím, aby město koupilo pozemek dvakrát dráž, než stanoví poslední posudek. Chápeme, že může být strategický, ale nelze za něj zaplatit jakoukoliv cenu. Radíme se proto s právníky a zvažujeme podání trestního oznámení na zastupitele, kteří nákup podpořili,“ říká za ANO Jablonec nad Nisou zastupitel Milan Kroupa.

Odborný znalecký posudek stanovil cenu na 17 milionů, avšak částka, za níž nakonec má město pozemky o rozloze 3 399 m², vychází na 10 300 korun za metr čtverečný. Soukromý pozemek jeho majitel nabízí k prodeji už několik let za částku 35 milionů, avšak dosud se žádný kupec nenašel. Až nyní se pro jeho odkoupení rozhodlo město.

Opozice nejen nesouhlasí s výší částky, kterou má město zaplatit, ale poukazuje na další problematické využití pozemků. Nejsou totiž zasíťované, a protože jsou blízko vodní nádrže, jejich využití je tím omezené. I proto prý podle zastupitelů za ANO dlouhé roky nikdo pozemky nekoupil. Nesouhlasí ani s odůvodněním předkladatele návrhu náměstka primátora Petra Roubíčka (ODS), který argumentuje veřejným zájmem a snahou města získat pozemek u přehrady, aby je mohli využívat Jablonečané bez omezení.

Takové odůvodnění nám přijde naprosto nedostatečné. Město má pozemek po vyhořelých Slunečních lázních, kde může pro obyvatele Jablonce takové místo vytvořit, ale hlavně, přeplatit znaleckou cenu o 17 milionů jistě nebude v zájmu Jablonečanů, kteří za ty peníze mohli mít mnohem víc, než kus louky s nejasným využitím do budoucna,“ dodává zastupitel David Mánek (ANO) s tím, že městská kasa rozhodně není ve stavu, kdy by si město mohlo dovolit takové nákupy.  

Proti kritice opozice se Petr Roubíček brání. „Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků stanovil už bezmála před deseti lety. Ačkoliv se zástupci města po celou dobu snažili s panem Gojdičem o ceně jednat, nikdy neuspěli. Cena byla vždy daná a nebyla k jednání,“ vysvětluje Roubíček.

Souhlasí s tím, že cena je vysoká, avšak odvolávat se na znalecký posudek, který v podstatě nesedí, jelikož znalec nemá s čím srovnávat, je podle něj chybné. „A proto se ptám: jakou částkou lze ocenit veřejný zájem? Jablonecká přehrada je díky své poloze fakticky v centru města jedním z nejvýznamnějších veřejných prostranství s regionálním významem, který přesahuje význam města,“ zdůrazňuje náměstek.

Pozemek na jabloneckém Tajvanu koupí město navzdory námitkám za třicet pět milionů

Celkem 35 milionů korun zaplatí město Jablonec nad Nisou za odkup pozemku na poloostrově Tajvan u přehrady Mšeno. A to navzdory námitkám opozice.

V prohlášení, které město Jablonec ke kritice opozičních zastupitelů zveřejnilo, je popsáno i možné využití pozemků. „Současný vlastník má na území platné povolení na stavbu ubytovny s kulturním a společenským sálem. A má zároveň 15 let staré, ale stále platné smlouvy s městem o vybudování přípojek všech sítí přes městské pozemky. To znamená, že buď on nebo jakýkoliv nový vlastník by na zmíněných pozemcích mohl postavit hotel se zázemím a parkovištěm, soukromou rezidenci či ubytovnu typu Neptun. Rázem by u jablonecké přehrady ubylo další místo k rekreaci nehledě na fakt, že by se porušil přírodní krajinný ráz vodní nádrže,“ píše se v prohlášení.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky pozemek, nákup, kritika, Tajvan, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizuje nákup pozemků na Tajvanu. Zvažuje trestní oznámení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.